SEGRE

ESNOTICIA

Temporers del sud d'Espanya, Bulgària o Romania podran vindre a Lleida si tenen un contracte

La nova interpretació de la regulació de l’estat d’alarma permet arribar a Lleida recol·lectors de maduixa de Huelva, per exemple || I d’altres països, que amb fronteres tancades ho haurien de fer amb avió

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Interpretar les normatives d’una forma o una altra pot suposar crear o solucionar un problema. Després de setmanes d’alerta al sector fructícola de Lleida i amb el temor de no trobar prou mà d’obra per recollir les collites, bona part de l’alarma es dilueix, perquè es garanteix que els temporers d’altres zones de l’Estat, i fins i tot d’altres països com Romania o Bulgària podran traslladar-se fins a Ponent sempre que tinguin un contracte firmat a les mans. Així ho va explicar ahir el subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, que va apuntar gràficament que “el contracte és el passaport que et permet moure pel territori per treballar en un sector que, cal recordar, és essencial” com a productor d’aliments. Per posar un exemple, el personal que avui està recollint maduixes a Huelva podria estar en tasques d’aclarida o recol·lecció de fruita de pinyol aquí.

Bona part de treballadors de temporada o fixos discontinus en finques i centrals fructícoles són personal romanès o búlgar i l’estat d’alarma i el confinament va coincidir amb un període de vacances als seus països. Aquests temporers també podran viatjar a Espanya en les mateixes circumstàncies que els que avui estan en altres punts de l’Estat espanyol. Crespín va recordar que la mateixa Comissió Europea ha defensat que els diferents Estats facilitin el trànsit d’aquest personal, perquè els problemes de mà d’obra agrària són una qüestió que preocupa especialment també a França, Itàlia o Alemanya.

En aquest cas, tanmateix, el problema és que el trasllat per via terrestre seria inviable amb fronteres tancades i caldria recórrer al viatge amb avió. Diverses fonts, de fet, apunten que la patronal fructícola Afrucat està estudiant la possibilitat d’aquest tipus de trasllats.

En aquest context, el president d’Asaja Llieda, Pere Roqué, va celebrar que es permeti la itinerància als empleats del camp, que inicialment el ministeri d’Agricultura preveia restringir a només treballs en municipis limítrofs.

Aquests temporers de Lleida van partir ahir per treballar en tasques d’aclarida de fruiters a Flix, en una finca d’una firma de Ponent.

Aquests temporers de Lleida van partir ahir per treballar en tasques d’aclarida de fruiters a Flix, en una finca d’una firma de Ponent.MAITE MONNÉ

tracking