SEGRE

El Banc d'Espanya preveu una contracció econòmica d'entre el 6,6% i el 13,6%

La seu del Banc d'Espanya

El Banc d'Espanya preveu una contracció econòmica d'entre el 6,6% i el 13,6%EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Banc d’Espanya calcula que l’economia espanyola es contraurà aquest any entre un 6,6 % i un 13,6 % per l’efecte de l’epidèmia de coronavirus, una caiguda del PIB "sense precedents" la concreció del qual dependrà de la metodologia utilitzada i la durada del confinament. En un informe publicat aquest dilluns, el Banc d’Espanya estima també que el dèficit públic tancarà aquest any entre el 7 % i l’11 % del PIB –quan el 2019 ho va fer en el 2,6 % del PIB– i que el deute públic s’elevarà a entre el 110 % i el 120 % del PIB –95,5 % del PIB en 2019–.

La institució analitza els efectes sobre l’economia de la pandèmia en diferents escenaris encara preliminars, encara que en qualsevol cas adverteix que "apunten a retrocessos del PIB espanyol el 2020 sense precedents en la història recent".

Un primer enfocament, centrat en l’oferta, analitza l’evolució del PIB en funció de la caiguda de la producció econòmica i conclou que la contracció oscil·larà, si el confinament dura 8 setmanes, entre el 6,6 % (si l’activitat es normalitza després del confinament) i el 8,7 % (si no es normalitza fins final d’any).

En cas que el confinament s’allargués 12 setmanes, la contracció econòmica ascendiria al 13,6 % i s’arribaria a final d’any sense assolir una normalització de l’activitat, en especial en les branques lligades a l’hostaleria i el lleure.

Un segon enfocament, més adequat per mesurar l’impacte més enllà del curt termini, es basa en la realització de simulacions conforme al Model Trimestral del Banc d’Espanya (MTBE), que estudia les principals relacions de l’economia espanyola per comprendre els canals de transmissió de la pertorbació.

Així, apunta que la pèrdua de rendes de llars i empreses implicarà una reducció de la despesa o el recurs a crèdits que comportaran pagaments futurs, mentre la incertesa suposarà posposar decisions de despesa.

Conforme a aquesta metodologia, un confinament de 8 setmanes en el qual les mesures adoptades pel Govern espanyol evitin la pèrdua de llocs de treball i el tancament d’empreses suposa una contracció econòmica del 6,8 % aquest any, seguida d’un repunt del 5,5 % el 2021.

En cas que algunes empreses no aconseguissin superar els problemes de liquiditat d’aquelles vuit setmanes de confinament, el retrocés del PIB seria més intens, del 9,5 %, seguit d’un rebot major, del 6,1 % el 2021.

Un tercer escenari, en el qual el confinament dura 12 setmanes i un percentatge major d’empreses es veu afectat per problemes de solvència, es tradueix en una contracció del 12,4 % aquest any i un creixement del 8,5 % el 2021.

Aquestes projeccions mostren, segons el Banc d’Espanya, que les actuacions de política econòmica "no només permeten disminuir la profunditat de la recessió en el curt termini, sinó que a més haurien d’afavorir que s’assoleixi un nivell més elevat de PIB i ocupació en un horitzó temporal una mica més dilatat".

El Banc d’Espanya calcula en els seus supòsits en uns 6.000 milions d’euros el cost de les mesures adoptades per facilitar els expedients de regulació temporal d’ocupació|ús (ERTE) –als quals s’acolliran 3,1 milions de persones–, prestacions per a autònoms –0,9 milions de persones– i per atur -0,6 milions de persones, un càlcul conservador ja que els afectats per ERTE ja ronden els 4 milions i més d’un milió d’autònoms ja ha demanat la prestació.

Així mateix, veu "molt improbable" que s’eradiqui la pandèmia a curt termini i que l’actual període de confinament vagi seguit "d’una tornada ràpida i plena a la normalitat".

tracking