SEGRE

Endesa desdobla el centre de control de les 41 centrals hidràuliques de Lleida per garantir la producció d'energia

Per primera vegada, i mentre duri la pandèmia, s'ha activat de forma preventiva el centre ocult d'emergències

Un trabajador en el centro de control de Endesa en Lleida.

Endesa desdobla el centre de control de les 41 centrals hidràuliques de Lleida per garantir la producció d'energiaEndesa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Endesa, a través de la seva divisió d'energies renovables Enel Green Power, ha adoptat totes les mesures de seguretat al seu centre de control de producció hidràulica, ubicat a la capital del Segrià, amb l'objectiu d'assegurar la correcta producció d'energia i, així garantir el subministrament elèctric a tota la ciutadania, especialment, als equipaments crítics, com els sanitaris.

Una de les primeres decisions ha estat desdoblar, de manera preventiva, el centre de control i gestió hidràulica que hi ha a la ciutat de Lleida i des del qual es gestionen les 55 centrals hidroelèctriques que Endesa té a Catalunya, 41 d'elles a Ponent. El segon centre de control, el denominat d'emergències, està ubicat en un punt indeterminat de la capital del Segrià i pot operar de forma aïllada, independentment i autònoma del principal. D'aquesta manera, no només es garanteix que el personal que hi està destinat també pugui desdoblar-se i així reduir el risc de contagi, sinó que permet que en cas de fallida d'un, el de reserva pugui commutar i entrar en funcionament de manera instantània, de manera que es manté la disponibilitat operativa de la instal·lació. Així, mentre duri la pandèmia, Endesa disposa de dos centres de control de producció hidràulica paral·lels que funcionen de manera independent i amb les mateixes condicions.

A més a més, la companyia ha reforçat les mesures preventives a les 41 centrals per tal de garantir no només la seguretat de l'equip de persones que operen i mantenen les instal·lacions sinó pels seus subministres singulars i essencials. Les centrals contribueixin a garantir l'aigua de boca a les poblacions de les comarques de Lleida, a més dels regs de les comunitats, la laminació d'avingudes i el cabal ecològic dels rius. Totes les operacions estan coordinades amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, com a ens gestor d'aquesta conca. Les centrals, amb una potència instal·lada de 1.584 megawats, són importants per l'aportació a ala redundància de la garantia de subministrament d'energia elèctrica a la demarcació.

En tant que els centres de control constitueixen un punt essencial dins del seu sistema elèctric, també disposen d'una sèrie de mesures de protecció orientades a garantir el seu funcionament mitjançant commutació automàtica, amb més d'una font elèctrica per a activar-les en el cas que sigui necessari; Sistemes d'Alimentació Ininterrompuda (SAI), a través de bateries i altres elements emmagatzemadors d'energia, i grups electrògens que entren en funcionament si el tall d'alimentació persisteix.

Aquesta mesura està inclosa al protocol de crisi que Endesa ha desenvolupat per limitar els riscos de propagació del covid-19 i prevenir i salvaguardar la salut de tots els que treballen a la companyia. Així, a més de la intensificació de la neteja i de la higiene de les àrees comunes, es prenen mesures de segmentació dels equips individuals responsables del funcionament del sistema (treballadors per torns), limitant al màxim les seves interaccions tant entre ells com amb altres diferents departaments, a més de l'accés restringit a aquestes instal·lacions. Aquesta mesures és important, segons Endesa, ja que permet limitar tant el risc de contagi mutu com l'impacte d'una quarantena, la qual cosa permet, si s'elevés el nivell d'alerta, no comprometre la disponibilitat operativa de la instal·lació.

tracking