SEGRE

La Generalitat anuncia una ajuda de 200 euros per a aturats, afectats per ERTO i autònoms

Es tractaria d'una mesura d'emergència per a persones que "tardaran a rebre la prestació"

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, durant el ple dels pressupostos.

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, durant el ple dels pressupostos.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident de la Generalitat de Catalunya i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dilluns que la Conselleria de Treball de la Generalitat està estudiant una mesura d’emergència de 200 euros per a treballadors afectats per un ERTE, persones a l’atur i autònoms que "tardaran a rebre la prestació" de l’Estat. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Aragonès ha explicat que es tractaria d’una "injecció d’urgència" de 200 euros per persona, perquè ha assegurat que les economies familiars estan molt tensades, i ha afirmat que aquests ajuts es destinaran a autònoms que no tinguin capacitat d’ingressos.

El vicepresident també ha reclamat que l’Estat faci transferències econòmiques a les comunitats autònomes per gestionar l’emergència sanitària: "Ells no estan demanant cap altra cosa a Europa que no demanem nosaltres".

Així, ha demanat que es creï un fons específic per fer front a l’increment de despeses generat pel Covid-19, per al que ha dit que el Govern ha de fer una previsió de despeses de tot l’Estat.

El conseller d’Economia ha afirmat que l’Estat és qui té capacitat d’endeutar-se i ha reclamat que no es facin préstecs als territoris sinó transferències, perquè considera que no és una crisi de sobreendeutament, sinó una paralització econòmica i no tindria sentit "sortir amb una motxilla de deute més gran".

OBJECTIU DE DÈFICIT

"Demanem transferència directa de l’Estat de 2.000 milions d’euros", ha concretat Aragonès en ser preguntat per l’objectiu de dèficit fixat pel Govern espanyol, i ha reclamat que aquest pugi al 0,2%. El vicepresident ha defensat una política econòmica de reconstrucció basada en tres eixos: el primer es basa a "posar en el centre l’economia de la vida", amb investigació en salut i en l’àmbit alimentari; el segon, en la digitalització de la indústria 4.0, i el tercer, en la transició ecològica. Ha opinat que aquestes tendències han de servir per generar igualtat d’oportunitats i "per això és important el protagonisme públic, que no el polític", ha matisat, després de la qual cosa ha demanat consens per centrar els recursos on són necessaris.

Aragonès ha descartat retallades en polítiques públiques: "Per fer front a l’emergència hem de posar més recursos", després de la qual cosa ha apuntat que s’ha d’enfortir el sistema per a possibles noves onades i futures mutacions del virus, i ha insistit en el protagonisme de la iniciativa pública.

Sobre els 14.000 milions d’euros que l’Estat va anunciar que injectaria a Catalunya, Aragonès ha afirmat que són recursos que ja estaven previstos i que el Govern està anunciant avançaments: "No són diners nous. No són recursos nous. Ja estaven".

tracking