SEGRE

El PIB registra una caiguda històrica del 5,2% en el primer trimestre

Fins ara, el descens trimestral més gran era el del primer trimestre de 2009, del 2,6%

Vista aèria del polígon industrial El Segre.

Vista aèria del polígon industrial El Segre.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’economia espanyola va acusar l’impacte de la crisi del coronavirus i va retrocedir un 5,2% en el primer trimestre, la seua caiguda trimestral més gran registrada en la sèrie històrica de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que arrenca el 1970. Fins ara, la caiguda trimestral més important del PIB era la del primer trimestre de 2009 (-2,6%).

En els tres trimestres precedents (segon, tercer i quart trimestre de 2029), l’economia espanyola estava creixent a taxes del 0,4%. El retrocés del 5,2% registrat en el primer trimestre supera les estimacions que havia realitzat el Banc d’Espanya, que havia previst una caiguda del 4,7%, això sí, amb "moltes dosis de cautela", ja que aquest càlcul es basava en suposar una proporció determinada de descens d’activitat en algunes branques.

En taxa interanual, el PIB del primer trimestre es va contreure un 4,1%, davant el repunt de l’1,8% del trimestre anterior. En aquest cas, no s’ha superat el retrocés més gran comptabilitzat fins ara, el del segon trimestre de 2009, quan l’economia espanyola es va contreure un 4,4% interanual.

La contribució de la demanda nacional a la variació interanual del PIB és de -4,3 punts, 5,6 punts inferior a la del quart trimestre. Per la seua part, la demanda externa presenta una aportació de 0,2 punts, tres dècimes inferior a la del trimestre passat.

Els llocs de treball equivalents a temps complet, definits com el nombre d’hores treballades entre la jornada mitjana realitzada en llocs de treball a temps complet, disminueixen un 1,9% respecte al trimestre anterior. Aquesta variació és 2,8 punts inferior a la del quart trimestre i s’explica, segons l’INE, per l’efecte combinat de la variació de les hores treballades i la reducció de la jornada mitjana en llocs de treball a temps complet (-3,1%).

tracking