SEGRE

Brussel·les preveu que el PIB caigui un 9,4% i l'atur pugi al 18,9% a Espanya aquest any

Les previsions de la Comissió Europea són similars a les del Govern espanyol

Vista del polígon industrial del Segre a Lleida.

Vista del polígon industrial del Segre a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) calcula que el Producte Interior Brut (PIB) espanyol caurà un 9,4 % i que la taxa d’atur augmentarà fins el 18,9 % aquest any com a conseqüència de la pandèmia de coronavirus i les mesures de confinament imposades per frenar-la. L’Executiu comunitari projecta a més que el dèficit públic s’incrementarà en 2020 fins el 10,1 % del PIB i que el deute públic escalarà fins el 115,6 % del PIB, segons les seues previsions macroeconòmiques de primavera publicades aquest dimecres.

Les previsions de Brussel·les són similars a les del Govern espanyol, que calcula que l’economia es contraurà un 9,2 % i l’atur arribarà al 19 %, mentre que el dèficit pujarà al 10,3 % del PIB i el deute al seu màxim històric del 115,5 % el 2020.

La Comissió Europea preveu que l’economia espanyola reboti una vegada que s’aixequin les restriccions, però adverteix que la recuperació només serà parcial el 2021 i desigual entre sectors.

Brussel·les assenyala que les mesures de confinament i la suspensió de les activitats essencials tindran un impacte "sense precedents" en l’activitat econòmica que portarà a una contracció del PIB del 9,4 % en el conjunt de 2020, comptant que l’activitat es reprengui gradualment en el segon semestre.

Les manufactures es recuperaran més ràpid que els serveis, on les restriccions per al turisme o el comerç minorista duraran més, mentre que la indústria podria no arribar a normalitzar-se aquest any a causa de la baixa demanda global i els problemes a les cadenes de subministrament, preveu la CE. El 2021, Brussel·les espera que l’activitat despunti i el PIB creixi un 7 %.

La Comissió preveu a més que la taxa d’atur a Espanya pugi del 14,1 % al 18,9 % el 2020, un increment que només es revertirà parcialment el 2021, quan baixarà el 17 %.

Brussel·les assenyala que l’aplicació de nombrosos Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació, encara que mitigaran parcialment l’impacte, no han evitat una "ràpida caiguda de l’ocupació, en particular entre els treballadors temporals", i adverteix que, encara que part d’aquesta ocupació es recuperarà quan es reprengui l’activitat, la recuperació del mercat laboral serà "més lenta".

Pel costat fiscal, la Comissió espera que la recessió dispari el dèficit públic fins el 10,1 % aquest any a causa de la caiguda en els ingressos per impostos i a l’augment de la despesa social, pel pagament dels ERTO i prestacions d’atur, i de la despesa sanitària.

A aquests factors se sumen la pujada de les pensions i del salari dels funcionaris aplicades el 2019, que ja van contribuir a elevar tres dècimes el dèficit d’aquell any al 2,8 % del PIB, va recordar Brussel·les.

El 2021, el dèficit baixaria el 6,7 % ja que les mesures per la pandèmia són temporals.

L’augment del dèficit i la caiguda del PIB portarien al seu torn a un augment de 20 punts en el deute públic fins el 115,6 % del PIB aquest any, per baixar el 113,7 % el 2021, segons la Comissió.

tracking