SEGRE

ESNOTICIA

Brussel·les preveu que el PIB caigui el 9,4% a Espanya amb un 19% d'atur

Situa el turisme i comerç minoristes com els més afectats || Adverteix d’una recessió a diverses velocitats a la zona euro entre els països del nord i els del sud

El comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, ahir durant la presentació de l’informe.

El comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, ahir durant la presentació de l’informe.EFE/EPA/KENZO TRIBOUILLARD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea calcula que el Producte Interior Brut (PIB) espanyol caurà un 9,4 per cent i que la taxa d’atur augmentarà fins al 18,9 per cent aquest any com a conseqüència de la pandèmia de coronavirus, que arrossegarà tots els països de la Unió Europea a la seua pitjor crisi des de la Gran Depressió del 1929.

Les previsions assenyalen que l’economia de la zona euro en el seu conjunt davallarà aquest any un 7,7% i remuntarà el que ve un 6,3%. Tot i així el comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, va alertar que el xoc de la crisi és simètric, ja que afecta tots els països, però la caiguda de l’activitat i la força del rebot econòmic previst per al 2021 no ho seran.

La UE espera que el 2021 l’activitat reboti a Espanya sobre un 3%, per sota dels nivells del 2019

A finals del 2021, només Alemanya, Àustria, Eslovàquia, Croàcia i Polònia s’hauran recuperat per complet i retornat als nivells del 2019. A l’altre extrem hi ha Itàlia, Espanya i els Països Baixos. La mida de les seues economies a finals de l’any que ve encara serà més petita que aquest 2020.

Per a Espanya, s’espera que “si totes les restriccions s’aixequen a començaments del 2021” l’activitat comenci a rebotar durant la primera meitat d’aquell any, però estigui un 3% per sota dels nivells del 2019.

L’Executiu comunitari projecta que el dèficit públic espanyol s’incrementarà aquest exercici 2020 fins al 10,1% del PIB i que el deute escalarà fins al 115,6 per cent del PIB, segons les seues previsions macroeconòmiques de primavera publicades ahir, unes previsions similars a les de l’Executiu de Pedro Sánchez.

La Comissió espera que el deteriorament en el segon trimestre sigui més gran que en el primer, però que es produeixi un rebot la segona meitat de l’any. Adverteix que les manufactures es recuperaran més ràpid que els serveis, on les restriccions per al turisme o el comerç minorista duraran més, mentre que la indústria podria no arribar a normalitzar-se aquest any degut a la baixa demanda global i els problemes a les cadenes de subministrament.

tracking