SEGRE

L'Estat prohibeix les rebaixes a les botigues físiques per evitar aglomeracions

El tèxtil veu contradictori prohibir-les en establiments amb un aforament limitat

Dos joves amb bosses passen per davant d’un cartell de rebaixes d’una botiga de l’Eix Comercial.

Dos joves amb bosses passen per davant d’un cartell de rebaixes d’una botiga de l’Eix Comercial.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol ha prohibit les rebaixes i accions comercials als comerços físics que puguin obrir a partir de la fase 1 de la desescalada per evitar les aglomeracions de públic a les botigues. En concret, el Ministeri de Sanitat en l’ordre publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) incloïa en un capítol corresponent a les activitats de turisme i naturalesa aquesta "restricció a les accions comercials amb resultat d’aglomeracions". Segons figura en la disposició addicional segona "els establiments no podran anunciar ni dur a terme accions comercials que puguin donar lloc a aglomeracions de públic, tant dins de l’establiment comercial com als seus voltants."

L’Executiu precisava que aquesta restricció "no afectarà les vendes en rebaixa ni tampoc vendes en oferta o promoció que es realitzin a través de la pàgina web" de cada comerç.

"MÉS INCERTESA" PER AL COMERÇ

L’Associació Nacional de Grans Superfícies (Anged), que engloba a empreses com El Corte Inglés, Tendam, Media Markt o Ikea, entre d’altres, ha assenyalat que aquesta mesura generarà "més incertesa" al sector, segons van informar a Europa Press fonts de la patronal.

Des d’Anged reiteren que la prioritat de la gran distribució és garantir la "seguretat" de les botigues i el "poder obrir", ja que recorden que l’obertura dels comerços a Espanya va més lenta que a la resta d’Europa, ja que a França ja han començat a obrir tots les botigues i a Itàlia està previst per al 18 de maig.

La patronal assegura que no posen la "més mínima objecció" a les mesures de prevenció i higiene als establiments proposats pel Ministeri de Sanitat per "garantir una compra segura", encara que consideren que totes les botigues que puguin complir amb aquests requisits han de poder obrir en la Fase 1.

Anged ha recordat el Govern estatal que mantenir l’obertura dels seus establiments fins el 25 de maig posa en risc 5.000 llocs de treball, ja que les vendes en algunes categories comercials poden caure entre un 25% i un 50% aquest any.

A excepció de les d’alimentació, la resta de les empreses associades a la patronal porta ja dos mesos amb les botigues tancades per l’estat d’alarma, amb prop de 100.000 empleats en situació d’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) i uns problemes operatius i de liquiditat "molt severs".

EL TÈXTIL VEU CONTRADICTORI PROHIBIR-LES

El sector del tèxtil veu una contradicció que el Govern espanyol prohibeixi les rebaixes en botiga física o accions comercials que puguin suposar aglomeracions quan existeix una limitació d’aforament del 30 % i és necessari mantenir una distància de seguretat de dos metres entre clients.

Segons han assenyalat a Efe fonts del sector és una "incoherència" que en l’ordre publicada aquest dissabte al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) s’estableixi que les comunitats que entrin en la fase 1 puguin obrir les botigues amb una superfície menor de 400 metres i amb limitació d’aforament i que en una disposició addicional segona es digui que aquests establiments no poden anunciar rebaixes.

La patronal del tèxtil Acotex ha assenyalat que el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, els ha indicat que han remès una consulta al Ministeri de Sanitat sobre l’assumpte, però "no s’ha d’interpretar l’establert en l’esmentada disposició addicional segona en el sentit que el que es restringeix i per tant el que es prohibeix són les rebaixes o promocions en si mateixes".

Això requeriria, segons Indústria, una modificació de la Llei d’Ordenació del Comerç Minorista i la mateixa no s’ha produït, si no que es tracta d’una mesura que té com a finalitat evitar les possibles aglomeracions provocades per accions comercials.

tracking