SEGRE

Els llocs de treball més demandats durant el confinament

Presa de temperatura ahir a un dels treballadors de BonÀrea abans d’entrar a les instal·lacions del complex La Closa.

Presa de temperatura ahir a un dels treballadors de BonÀrea abans d’entrar a les instal·lacions del complex La Closa.X.SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia de la Covid 19 ha portat canvis radicals en les ofertes d’ocupació de les agències de treball temporal (ETT) i per a aquest estiu ja no es busquen cambrers o socorristes, sinó tècnics de desinfecció o controladors de temperatura, entre altres treballs a l’alça en el retorn a la normalitat. Diverses ETT han explicat que en el context de desconfinament estan sorgint perfils de demanda urgent i que s’espera continuïn necessitant-se en els propers mesos, en contrapartida amb la pèrdua de 950.000 llocs de treball des de març i amb una taxa d’atur del 14,4 % (que podria arribar fins el 19 % en el conjunt de 2020, segons les estimacions de l’Executiu).

Es tracta de controladors de temperatures en els accessos a recintes o edificis, sanitaris o perfils preventius en les empreses, per dissenyar nous protocols de seguretat, adaptats a les noves mesures i protocols d’higiene i prevenció, així com tècnics de desinfecció per a tota mena d’indústries, inclosa la tèxtil.

Aquest últim sector, que anteriorment vivia de la desinfecció i control de plagues de grans espais industrials, sanitaris o piscines, ara té per davant la tasca de neteja de comerços, despatxos i habitatges, per a la qual s’utilitzen tant desinfectants tradicionals com ozó. Existeix un mòdul d’al voltant de 300 hores de formació que exigeixen les empreses tradicionals del sector, encara que l’alta demanda ha provocat "intrusisme", han advertit algunes empreses, com Anticimex.

D’altra banda, i en aquestes setmanes de confinament i augment dels ERTO, s’ha continuat contractant personal per al sector sanitari i de les indústries farmacèutica i alimentària, entre d’altres. Alhora, han despuntat la seua contractació amb l’objectiu de complir amb l’increment de la demanda el sector de la distribució, el comerç en línia (e-commerce), la tecnologia o el transport.

Segons Adecco, entre els 15 perfils que més s’han demandat en les últimes setmanes hi continua havent perfils que ja existien, però que ara estan a l’alça, com els mossos de magatzem i de repartiment, caixers i reposadors, personal sanitari especialitzat i perfils IT davant de la generalització del teletreball.

Carmen Mur, fundadora de la consultora Mur & Partners, ha explicat que moltes empreses "han vist la necessitat de digitalitzar les seues organitzacions", un procés que és irreversible.

Un estudi de l’agència d’ocupació Randstad assenyala que la tecnologia modificarà el 30 % dels llocs de treball després del confinament i proliferarà "l’economia 'gig'" basada en petites tasques que es poden dur a terme a través de plataformes digitals. "L’automatització veurà créixer el seu protagonisme per la importància d’evitar aglomeracions, la qual cosa, lluny d’amenaçar a l’ocupació, generarà noves oportunitats", ha explicat Valentín Bote, director de Randstad Research.

Igualment, entre els nous llocs de treball més sol·licitats, segons Manpower, figuren els de controlador financer, expert en ciberseguretat o el de preparador, la persona que gestiona al magatzem una compra per internet, i el seu empaquetament i logística per al transport.

En les últimes setmanes, Amazon ha reforçat la seua plantilla amb la incorporació de 1.500 nous treballadors per fer front l’increment de la demanda 'online' després de decretar-se l’estat d’alarma a Espanya. Es tracta de llocs de treball tant a temps complet com parcial en tots els seus centres i xarxa logística a Espanya i que responen a l’augment de la demanda de les últimes setmanes per part dels consumidors, limitats en les seues compres en botigues|tendes físiques.

Quant a l’evolució en els propers mesos, des de Randstat han assenyalat que és complex fer prediccions sòlides en quan a generació d’ocupació. "Confiem que tots els sectors comencin a recuperar-se durant aquest estiu, però ho faran a diferents velocitats. Així, sectors com el turisme i l’hostaleria, a més de la construcció i el comerç minorista, no es recuperaran totalment fins el 2022", diu l’agència.

En canvi, gran part de la resta de sectors no es recuperarà completament fins mitjans de 2021, mentre que agricultura, logística, energia, activitats jurídiques o de comptabilitat, i certes indústries, assoliran la recuperació total, com molt tard, a finals d’aquest any.

En el cas de l’agricultura, la recollida de fruita i verdura està representant una sortida per a milers de persones a l’atur, sobretot de l’hostaleria, que s’han estrenat aquesta campanya en el camp. Les organitzacions agràries han quantificat en uns 100.000 els temporers que fan falta per a les campanyes de recol·lecció.

Segons un informe publicat aquesta setmana per Manpower, el perfil de l’aturat com a conseqüència de la Covid és un home menor de 34 anys o immigrant, sense contracte indefinit, i que treballava al comerç, la restauració o la construcció.

tracking