SEGRE

Treball no exigirà a les empreses amb ERTO en risc de fallida mantenir els llocs de treball

El Congrés valida la pròrroga dels expedients fins el 30 de juny

Vista del polígon industrial del Segre a Lleida.

Vista del polígon industrial del Segre a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha assenyalat que les empreses que estiguin en risc de concurs i s’hagin acollit a ERTO a causa de força major no estaran obligades a complir amb la clàusula de salvaguarda de l’ocupació que els compromet a no acomiadar durant sis mesos.

Díaz ha demanat al Ple del Congrés el consens parlamentari per validar el Reial Decret que prorroga els ERTO motivats per coronavirus fins el 30 de juny, que ha dit han d’anar evolucionant cap als ERTE motivats per causa econòmica, tècnica, organitzativa i de producció (ETOP).

"No exigirem a ningú complir l’impossible", ha dit la ministra després de recordar que la pròrroga dels ERTO comporta el compromís de mantenir els llocs de treball durant sis mesos des del reinici de l’activitat, i que altrament l’empresa haurà de tornar l’import de les exempcions gaudides.

"Aquesta clàusula de salvaguarda es fa càrrec que algunes empreses, que es trobin en risc de concurs, no podran complir aquest compromís", ha recordat Díaz, després de valorar que els nous ERTO ha estat pactat en el Diàleg Social, amb patronal i sindicats, i que continua treballant aquest dimecres per adaptar-los a la normalitat "millor".

"Els agents socials estan destinats a ocupar un lloc central", ha dit, mentre ha valorat que hagin "aconseguit aparcar les seues legítimes diferències".

Per a Díaz "aquest exemple, el d’unir esforços per resoldre els problemes de la ciutadania" és el que han de seguir els partits polítics.

Ha recordat que els ERTO, atenent les circumstàncies, es podran prorrogar més enllà del 30 de juny, igual com les exempcions a les empreses i les prestacions d’atur si així ho negocien els agents socials i el ratifica ho Consell de Ministres.

"La norma preveu la possibilitat que les exempcions s’estenguin als ERTO per causa ETOP que, fins ara, havien quedat fora d’aquests beneficis. Les exempcions podran així acomodar-se a noves situacions que requereixin incentivament i suport per part de l’Estat", ha afirmat.

Díaz ha qualificat els ERTO com una norma "evolutiva, adaptable, incentivadora i que garanteix un bon ús dels fons públics" en incloure compromisos i ha defensat que sigui un instrument per acompanyar a algunes empreses que travessin dificultats una vegada superada l’emergència sanitària.

tracking