SEGRE

Les empreses exigeixen que Lleida passi a la fase 2 amb "microconfinaments" si hi ha focus

Se senten "abandonades" i demanen a la Generalitat ajuts com a Ódena

L’Eix Comercial, ahir a la tarda amb compradors i vianants abillats majoritàriament amb mascaretes.

L’Eix Comercial, ahir a la tarda amb compradors i vianants abillats majoritàriament amb mascaretes.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, ha assegurat aquest divendres que els empresaris han reclamat durant aquesta setmana a organismes i institucions que la regió sanitària de Lleida passi a la fase 2 de la desescalada en l’epidèmia de coronavirus i, si hi ha algun focus, que es plantegin "microconfinaments" o una fase intermèdia.

Saltó ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa telemàtica, acompanyat dels vicepresidents Manel Llaràs, Marc Cerón i Estanislau Grau, després de conèixer que la regió sanitària de Lleida no passarà dilluns a la fase 2, en la que ja està la regió de l’Alt Pirineu i Aran.

En la seua intervenció Saltó ha explicat que els empresaris se senten "abandonats pels polítics del territori" i ha reclamat a la Generalitat ajuts com les acordades per a la Conca d’Òdena (Barcelona). "Com que Lleida no passarà dilluns i va costar passar de la 0 a l’1 volem que la Generalitat inverteixi directament per compensar el mal que s’ha fet", ha dit.

"Lleida és Catalunya. Necessitem que us porteu igual que amb la zona d’Ódena. Potser l’única diferència és que d’allà hi ha dos conselleres. Tots som catalans i necessitem igualtat", ha dit amb referència a la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, i a la de Salut, Alba Vergés, que resideix en Igualada (Barcelona).

"Polítics i institucions del territori, que representeu, al territori, que us votem des d’aquí, necessitem que sigueu al costat de l’empresariat", ha insistit.

LLEIDA NO ÉS BARCELONA

Ha proposat que a mitjans de la setmana que ve la regió sanitària de Lleida estigui en fase 2 i si no tota la Plana, gran part, revisant densitats, i ha argumentat que "no pot ser que Lleida estigui igual que Barcelona".

"Desgraciadament ahir se’ns va comunicar que Nissan tanca, amb 3.000 treballadors directes i molts de més indirectes. És una mala notícia, però no passar de fase vol dir que 10.000 treballadors de Lleida del sector de l’hostaleria continuen sense treballar. No sé què és més greu", ha afirmat l’empresari, que ha recalcat que en el cas del tancament de Nissan el poder de decisió està lluny, mentre que la de canviar de fase es pren a Catalunya.

"CONFINAMENTS SELECTIUS"

En cas de rebrot, Saltó és partidari de confinaments selectius: "Si és una població que es confini aquesta població, si és una empresa que es gestioni en aquesta empresa." "Nosaltres hem demanat que si no podem passar a fase 2, passar-ne a una 1,5 en la que es puguin fer més coses i l’economia es vagi reactivant, perquè cada setmana que es tarda en obrir l’economia hi haurà més empreses que no obriran", ha agregat.

Saltó ha apuntat que quan es va iniciar el confinament l’argument principal era evitar col·lapsar el sistema sanitari i, en aquest sentit, ha precisat que a Lleida les UCI no estan saturades i tampoc l’hospital de referència. "No l’entenem i diem prou. No entenem com els polítics del territori no s’estan mobilitzant per defensar els interessos empresarials", i ha afegit que són els empresaris que generen riquesa.

"Si us plau, administracions, fem desescalades focalitzades o microconfinaments, petites coses. Hem de començar a actuar, no pot ser que dilluns Lleida no passi de fase", ha afirmat Saltó.

Segons les seues dades, no només afectarà als 10.000 treballadors d’hostaleria sinó també als del comerç, i ha dit que a 20 quilòmetres hi ha una altra província, referint-se a Osca, on hi ha focus importants en escorxadors i estan en fase 2, i ha agregat que és necessari que aquesta gent vingui a comprar a Lleida, perquè és la seua capital referent.

tracking