SEGRE

Les llars moderen la compra d'aliments en la desescalada

Continuen apostant pels frescos

Ciutadans fan cua mantenint la distància de seguretat davant d’un supermercat al centre urbà.

Ciutadans fan cua mantenint la distància de seguretat davant d’un supermercat al centre urbà.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les llars espanyoles moderen la compra d’aliments durant les primeres fases de la desescalada, creixent un 19,2% en la setmana del 18 al 24 de maig respecte a la mateixa setmana de l’any anterior, encara que cau un 0,8% en relació amb la setmana anterior, segons les dades provisionals de consum ofertes pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. En concret, l’informe constata que l’increment interanual és sensiblement inferior als registrats en setmanes anteriors, que van ser superiors al 20%, la qual cosa mostra una tendència a estabilitzar el consum a les llars, una vegada que es van iniciant les primeres fases de la desescalada.

En aquesta desena setmana després de la declaració de l’estat d’alarma amb motiu de la crisi sanitària del coronavirus els creixements interanuals són generalitzats a gairebé tots els productes, però s’observa un menor volum de compra que en la setmana 20 en productes com a sucre (-10,8%), xocolates (-12,5%), i snacks/fruita seca (-11,9%), que s’havien disparat, durant el confinament.

Tanmateix, els peixos (+25,2%) i les carns (+22,7%) continuen una setmana més registrant creixements per sobre de la mitjana de total alimentació, mentre entre les carns destaca l’increment de la carn d’oví.

Respecte a la pesca, els increments interanuals es registren tant en el consum de peix fresc (+24%) com de congelat (+37,8%) i conserves de peix (+23%). A més, s’aprecia un volum de compra més gran que la setmana anterior de peix fresc (+6,4%) i de congelat (+6,6%).

Les llars espanyoles han comprat un 4,8% més de fruita fresca que la setmana anterior, mentre que la compra de farines i sèmoles continua sent significativa. També s’ha produït una compra més gran de tot tipus de begudes, probablement condicionada a l’augment de les temperatures de finals del mes de maig.

Respecte als canals de compra, Internet continua mostrant creixements molt significatius. Així, el volum de compra d’aliments i begudes adquirits a través de l’'online' aquesta setmana és molt superior a l’observat en la mateixa setmana de 2019 (+174%) i també superior a la setmana anterior (+14,2%).

L’hipermercat és el canal dinàmic que té l’evolució més positiva en aquesta setmana, amb l’increment interanual més alt per a aquest canal l’últim mes (+21,6%), seguit per les botigues tradicionals (20%), els supermercats i les botigues descompte, amb un increment similar que ronda el 16,5%. Per zones geogràfiques, l’informe detecta creixements una mica més continguts que en setmanes precedents, probablement a causa que aquesta setmana diverses regions ja es trobaven en la Fase 1 de la desescalada. D’aquesta forma, hi ha comunitats que tenen increments inferiors a la mitjana, com Galícia (+7,4%), Aragó (+12,6%) i Andalusia (+13,4%).

tracking