SEGRE

ESNOTICIA

Les empreses de Lleida 'recuperen' 2.400 treballadors dels ERTO

La Generalitat estima que a Catalunya el volum ascendeix a unes 59.000 persones || De sectors com el comerç o l'hostaleria que van reobrint establiments

Amb l’entrada a la fase 1 de la desescalada, les terrasses han tornat a obrir a Lleida.

Amb l’entrada a la fase 1 de la desescalada, les terrasses han tornat a obrir a Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les empreses que van reprenent o incrementant l’activitat després dels pitjors moments de la lluita contra el Covid-19 van recuperant també part de les plantilles que es trobaven immerses en expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO). La Generalitat calcula que en el conjunt de Catalunya es parlaria d’uns 59.000 treballadors que han tornat a les empreses, una estimació que traslladada a Lleida representaria de l’ordre de 2.400. És una xifra important, però representa encara una petita part de totes les persones que han acabat engrossint les xifres dels ERTO a la província. Les últimes dades oficials de la conselleria de Treball situen en 5.365 els expedients i en 30.337 els treballadors que han vist suspesos els seus contractes o reduïda la jornada.

La majoria de les persones que s’han reincorporat als llocs de treball corresponen a sectors que s’estan reactivant amb el pas a noves fases de la desascalada. Parlem, per exemple, de comerços, perruqueries, bars o restaurants, per posar-ne uns exemples.

La patronal de petites i mitjanes empreses alerta dels efectes de l’emergència sanitària

Al conjunt de l’Estat, la ministra de Treball, Yolanda díaz, apunta que han sortit dels ERTO uns 400.000 treballadors a tot l’Estat, sobre un total de més de 3,7 milions d’afectats.

En aquest context, Pimec calcula que un 42 per cent de les empreses industrials catalanes acomiadarà empleats i farà expedients de regulació d’ocupació (ERO) per la crisi del Covid-19, en què fins al moment s’han aplicat majoritàriament expedients de regulació temporal d’ocupació.

Per la seua banda, el president d’aquesta patronal, el lleidatà Josep González, creu que el 9 per cent de les empreses industrials cessarà l’activitat i tancarà definitivament després de l’impacte de la crisi provocada per l’emergència sanitària. Així, estima que un 20 per cent dels autònoms i les pimes de Catalunya desapareixeran, xifra que arriba fins al 24 per cent si s’analitza el futur de les empreses turístiques, el sector “més tocat de tots” en aquesta crisi.

Treball estudia ampliar els expedients a finals d’any

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, va afirmar ahir que “sense cap dubte” està oberta a la possibilitat que els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) puguin estendre’s fins a finals d’any en aquells sectors que ho necessitin. “Avui és una evidència que l’empresa i els treballadors volen que s’estenguin més enllà. Quan culminin les tasques de la comissió intersectorial, tindrem un full de ruta per saber quins sectors necessiten aquest acompanyament més enllà del 30 de juny. Sens dubte tinc la clara convicció que hi ha sectors que, per desgràcia, requeriran aquest acompanyament”, va explicar en declaracions a RNE recollides per Europa Press.

Per la seua banda, el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, preguntat a Antena 3 per si caldria allargar els ERTO, va assenyalar que hem d’estar-hi “oberts” tant en termes de seqüència temporal com de sectors.

“Sembla clar que tot el que té a veure amb l’hostaleria i, sobretot amb la part d’hotels, serà el que tardi més a recuperar-se. Però el que s’ha de fer és baixar a molt detall, focalitzar-ho tant com sigui possible, per fer un ús molt més eficaç dels recursos públics”, va assenyalar en aquest sentit Escrivá, que va insistir que cal ser flexible i adaptar-se als esdeveniments segons vagin succeint.

Díaz va afirmar que les prestacions reconegudes en els ERTO estan “pràcticament pagades” i va precisar que hi ha un 2 per cent de procediments que mostren algun tipus de defecte en la seua tramitació.

tracking