SEGRE

Els ajuts per a la compra de cotxes seran efectius des d'aquest dimarts

El president del Govern, Pedro Sánchez, ahir.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ahir.MONCLOA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ajuts per a la compra d’un vehicle dissenyats pel Govern espanyol seran efectius des d'aquest dimarts i per poder beneficiar-se’n caldrà entregar un vehicle de més de 10 anys per por portar al desballestament i que el nou estigui entre els més eficients del mercat, segons el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

Segons han explicat a Efe fonts de l’Executiu, tots els usuaris que comprin a partir de demà un cotxe i compleixin els requisits exigits podran optar als ajuts per a la renovació del parc privat d’automòbils, tot i que encara no s’hagi publicat els seus desenvolupament normatiu.

Aquests ajuts a la compra estan inclosos dins del pla d’impuls al sector de l’automoció presentat aquest dilluns pel president a Moncloa, en un acte al qual han assistit representants de les principals associacions empresarials i sindicats de l’automoció, que han valorat les mesures planteges pel Govern estatal per impulsar un sector que genera el 10 % del PIB i el 9 % de l’ocupació.

El pla estarà dotat de 3.750 milions d’euros, dels que 300 milions aniran a la renovació del parc públic, infraestructures de recàrrega, adaptació de les ciutats a noves necessitats de mobilitat i l’electrificació del transport, altres 250 a renovació del parc automobilístic cap a un de més sostenible i eficient, 415 milions a I+D+i, 2.690 milions a inversions en la indústria i 95 milions en qualificació i formació professional.

"Es tracta de fer falta falta per esmorteir les enormes pèrdues del sector a l’exercici 2020 –per la covid-19– mentre establim les bases de la indústria del demà: una indústria que sortirà enfortida de la mà de l’electrificació i la digitalització i que contribuirà que el nostre país avanci en el camí de la transició ecològica just", ha subratllat Sánchez.

ELS AJUTS SERAN MÉS GRANS PER A USUARIS DE MOBILITAT DE REDUÏDA I FAMÍLIES AMB MENYS RECURSOS

Al juny, es podran en marxa la segona edició del Pla Moves amb una dotació de 100 milions (40 milions el 2019), per a la compra de vehicles elèctrics i de gas, infraestructures de recàrrega de vehicle elèctric o sistemes de bicicleta elèctrica compartida; així com els ajuts per a la de renovació del parc de totes les tecnologies per 250 milions per a turismes, comercials lleugers i industrials.

En el cas dels turismes, el preu no podrà superar els 35.000 (45.000 euros en cas de persones amb mobilitat reduïda o cotxes amb etiqueta "ZERO"), serà obligat el desballestament d’un vehicle d’almenys 10 anys, i el vehicle a adquirir haurà de comptar amb etiqueta energètica A o B (el 45 % més eficient de l’oferta) i emissions inferiors a 120 gCO2/km.

Els ajuts variaran en funció de les emissions del vehicle, prioritzant els més eficients, i existirà una ajuda addicional per desballestament de vehicles de més de 20 anys, beneficiaris amb mobilitat reduïda o aquells que pertanyin a llars amb ingressos mensuals inferiors a 1.500 euros.

Al juliol Hisenda habilitarà un programa per a la renovació del parc de vehicles de l’Administració General de l’Estat (100 milions), així com a l’ús parcial del superàvit dels ajuntaments per a la renovació eficient de les seues flotes (100 milions).

Per la seua part, les inversions previstes en el pla buscaran adaptar i orientar la indústria cap a les noves demandes dels mercats i els objectius de sostenibilitat, l’adjudicació de nous models elèctric o d’hidrogen a les plantes del país i el desenvolupament de nous models de negoci de manera que la creació d’ocupació sigui sostenible en el temps i resiliente davant de futurs desafiaments.

En aquest apartat, s’adapten les condicions de la línia de préstecs del Pla de Reindustrialització (Reindus) modificant a la baixa els tipus d’interès (0,1 % per a pimes i 0,19 % per a grans empreses, el primer any), i ampliant els conceptes elegibles a les inversions i retroactivitat per als projectes iniciats des de l’1 de març de 2020.

Per a les convocatòries de 2021 i 2022, s’establirà un fons per a la gestió d’aquest programa que proporcionarà un finançament dels projectes del sector més conforme a les seues necessitats i de forma més flexible.

A més, s’estableix un subtram específic de la línia d’avals ICO-Covid per al finançament de la renovació de la flota de vehicles per a ús professional, que estarà dirigit a autònoms i empreses per a la renovació dels vehicles comercials i industrials, incloent autobusos i autocars amb avals de fins el 80%.

En total, entre ajuts directes a la compra i línies de finançament, el pla mobilitzarà la xifra rècord de 1.050 milions d’euros en ajuts per a la renovació del parc de particulars, empreses, ajuntaments i Administració General de l’Estat.

tracking