SEGRE

Distintiu ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT) en un cotxe

El distintiu ambiental en un vehicle.

Distintiu ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT) en un cotxeEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els automòbils que funcionen amb gas natural comprimit (GNC) i etiqueta Eco amb accés "privilegiat" a zones de baixes emissions també emeten partícules tòxiques, segons un informe publicat per la federació Transport & Environment (T&E), que demana que es retirin els ajuts a aquest transport. Malgrat el que afirma la indústria automobilística i gasista, segons adverteix aquesta federació europea –de la que formen part organitzacions com Ecodes i Ecologistes en Acció–, els vehicles per gas "alliberen grans quantitats de partícules perilloses associades amb el càncer, l’Alzheimer i les malalties cardíaques i respiratòries", segons aquest treball que recopila estudis científics i tècnics recents.

Algunes comunitats autònomes ofereixen fins i tot subvencions a aquests vehicles per a la seua compra, i molts ajuntaments descomptes en el pagament de l’impost de circulació, denuncia en una nota la federació Transport & Environment.

En cinc proves de laboratori, els automòbils de GNC van emetre entre 9.000 milions i 900.000 milions de partícules per quilòmetres, segons l’informe que també analitza furgonetes de gas, camions i autobusos.

Els vehicles a gas emeten "un nombre especialment gran de partícules ultrafines", considerades "les més nocives per a la salut humana, ja que penetren profundament al cos i s’han relacionat amb el càncer cerebral".

La federació denuncia que la legislació sobre emissions de partícules resulta insuficient, i adverteix que, al contrari del que succeeix amb els vehicles dièsel i gasolina, per als vehicles de gas "no existeix regulació del nombre de partícules (PM)".

Segons Isabell Büschel, directora de T&E Espanya, "la indústria del gas va convèncer els legisladors que els vehicles a GNC eren la solució als nostres problemes de qualitat de l’aire, però en realitat, són qualsevol cosa menys vehicles de baixes emissions".

Segons la seua opinió, desprenen partícules tòxiques com qualsevol altre motor de combustibles fòssils i "haurien d’estar prohibits a les zones de baixes emissions de les nostres ciutats. El compromís d’Espanya amb la neutralitat de carboni erosiona qualsevol justificació per mantenir tant els incentius fiscals com els incentius a la compra". Segons T&E, els vehicles a GNC també alliberen grans quantitats d’amoníac que, al seu torn, contribueix a la contaminació per partícules.

Les proves a la carretera sobre l’últim estàndard d’automòbils i camionetes que funcionen amb aquest gas van demostrar que poden emetre fins 20 mg/km i 66 mg/km d’amoníac, respectivament, malgrat que, en l’actualitat, els automòbils i les furgonetes no estan subjectes a un límit d’emissió d’amoníac, adverteix la federació.

D’altra banda, segons l’informe, l’ús de gas fòssil als automòbils és tan nociu per al clima com la gasolina o el dièsel, d’acord a l’evidència científica.

Segons Mónica Vidal, directora de polítiques públiques i governança climàtica a Ecodes, "els cotxes a gas i altres vehicles a GNC no tenen beneficis per al clima i contaminen l’aire que respirem. Els governs han de centrar-se en el transport sense emissions i deixa de gastar diners públics preciosos en infraestructura de gas i exempcions d’impostos per al gas fòssil ".

tracking