SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

Quatre de cada deu treballadors en ERTO a Lleida són de comerç o hostaleria

A Lleida, amb gairebé 12.000 empleats que han arribat a tenir el contracte suspès || Govern central i agents socials se citen demà per negociar l'ampliació

Treballadors acaben la jornada laboral en un magatzem de productes.

Treballadors acaben la jornada laboral en un magatzem de productes.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sectors del comerç i l’hostaleria han estat els més colpejats per la crisi econòmica del Covid-19, tant que quatre de cada deu empleats de Lleida immersos en un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) s’emmarquen en aquestes activitats. En concret, segons les últimes dades detallades de la conselleria de Treball, a la demarcació són gairebé 12.000 els afectats, dels quals 6.373 corresponen a activitats comercials i 5.595, a hostaleria.

La construcció ha estat també un dels grans damnificats amb aquesta crisi, amb mesures que van obligar a la paralització de les obres en la lluita contra l’expansió del coronavirus. La mesura va portar 3.244 treballadors lleidatans a dependre dels ajuts del Sepe, l’antic Inem.

Govern central, sindicats i empresaris han d’arribar a un acord abans del 30 de juny

També destaquen altres sectors entre els grans afectats com la indústria (4.411), els transports (1.396), l’educació (1.407), la sanitat (1.389) o les activitats artístiques (1.180).

A l’informe, amb dades a data d’inici de mes, estan comptabilitzats més de 30.000 afectats per ERTO.

Mentrestant, Govern central i agents socials es van citar a reprendre demà les negociacions per trobar un punt d’acord en la pròrroga dels ERTO després que ahir, en un llarga reunió, no aconseguissin tancar un acord. El pacte ha d’arribar abans del 30 de juny, data en la qual expira la vigència de l’actual regulació dels ERTO vinculats a la crisi del coronavirus.

L’Executiu de Pedro Sánchez vol que els expedients es prorroguin fins al 30 de setembre, però sindicats i patronals insisteixen que, si cedeixen i només s’amplien fins llavors, i no fins a finals de desembre com sol·licitaven inicialment, ha de ser amb una proposta d’incentius a les empreses diferent de les que proposa actualment el Govern central, que també proposa beneficis especials en les prestacions de treballadors afectats per ERTO desvinculats de la força major.

Així doncs, l’Executiu no portarà avui al Consell de Ministres la pròrroga dels ERTO i ho deixarà, previsiblement, per a un Consell de Ministres extraordinari que s’haurà de celebrar en tot cas abans de dimarts vinent. En cas de no arribar a un acord, el Govern estatal podria legislar sense necessitat de comptar amb el suport d’empresaris i sindicats la gestió dels ERTO. No obstant, les dos parts aposten per buscar un consens “fins a l’últim minut”.

tracking