SEGRE

CRISI LABORAL

El Banc d'Espanya demana prorrogar els ERTO per evitar allargar la crisi

Tot i que advoca per mantenir-los només per a les empreses viables || Treball espera que hi hagi consens davant la proposta d'ampliar els expedients fins al setembre

La ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, després del Consell de Ministres.

La ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, després del Consell de Ministres.EUROPA PRESS/E. PARRA. POOL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, va apostar ahir per mantenir els ajuts a l’ocupació i a les empreses, així com les condicions dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) vinculats al Covid-19 o els avals de l’ICO, però prioritzant la viabilitat dels negocis.

Es tracta de no aprofundir en la crisi econòmica que ha deixat el coronavirus i que portarà l’economia a un retrocés d’entre el 16 i el 21,8 el segon trimestre de l’any, segons va avançar el Banc d’Espanya el 8 de juny i ahir va tornar a insistir el governador.

El Banc d’Espanya demana revisar la llei concursal per les fallides empresarials per insolvència

Hernández de Cos va assenyalar que després de la fase d’hibernació de l’activitat, que en tan sols dos setmanes va fer caure l’economia un 5,2 per cent en els tres primers mesos de l’any, hi ha una segona fase que ha revelat danys estructurals que “són aquí per quedar-se”.

Per afrontar-los i davant del risc que els efectes adversos es mantinguin en el temps, el governador va advocar per seguir amb els “mecanismes de flexibilitat per a les empreses” i per ampliar les línies d’avals ICO que han donat bon resultat.

No obstant, va incidir que els recursos s’han de reassignar a les empreses viables i als sectors que poden contribuir en gran manera a la recuperació de l’activitat i l’ocupació.

Va advocar per revisar també la llei concursal davant les fallides empresarials per insolvència que es preveuen en els propers mesos, a fi que les empreses amb dificultats tinguin accés a un marc de reestructuració preventiva que els permeti continuar amb la seua activitat quan encara són viables.

Per la seua part, la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern espanyol, María Jesús Montero, es va mostrar convençuda que s’arribarà a un acord amb els agents socials per prorrogar els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) fins al 30 de setembre abans de dimarts vinent 30 de juny, quan expira l’actual regulació vinculada als expedients derivats del coronavirus.

Entre les novetats més importants de la nova proposta, la quarta que Treball posa sobre la taula, hi ha, a més, ampliar les exoneracions també als ERTO per causes objectives, la qual cosa facilitarà el pas a aquest tipus d’expedients des dels de força major una vegada conclòs l’estat d’alarma.

tracking