SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

Quatre de cada deu treballadors afectats per ERTO són d'empreses de Lleida ciutat

Un total de 35 municipis, inclosos les capitals de comarques, concentren més del 86 per cent || Els sindicats convoquen mobilitzacions per reclamar una reconstrucció social justa

Sindicats i intel·lectuals van presentar ahir una sèrie de mobilitzacions dissabte.

Sindicats i intel·lectuals van presentar ahir una sèrie de mobilitzacions dissabte.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quatre de cada deu treballadors que han acabat immersos en un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) estan ocupats en firmes de la ciutat de Lleida. En total, 35 poblacions de la província, incloses les capitals de comarca, concentren el 86% del total. Així es desprèn de l’últim informe detallat fet públic per la conselleria de Treball, que data de dimecres.

A la capital del Segrià, han estat 12.451 treballadors els que han acabat amb els seus contractes suspesos de forma parcial o total pels efectes de les mesures de la lluita contra el coronavirus i la crisi econòmica derivada també de la pandèmia. El gruix correspon al sector del comerç, amb 3.244, i el segon sector que presenta més afectació és el de l’hostaleria, que voreja els dos mil.

El cost d’ampliar els ERTO fins al setembre es presenta com un escull en la negociació

En total hi ha 35 municipis de la demarcació amb més d’un centenar d’afectats. Són per ordre alfabètic de les comarques i poblacions; la Seu d’Urgell (886), Naut Aran (125), Les (108), Vielha (596), les Borges Blanques (228), Artesa de Segre (363), Balaguer (976), Ponts (264), Térmens (139), la Pobla de Segur (159), Tremp (266), Sort (195), Golmés (246), Mollerussa (1.664), Torregrossa (120), Vila-sana (142), Cervera (825), Granyanella (157), Guissona (205), Torà (110), Alcarràs (425), Alcoletge (258), Alguaire (539) Almacelles (160), Almenar (109), Alpicat (221), Lleida (12.451), Rosselló (132), Torrefarrera (565), Olius (126), Solsona (719), Agramunt (408), Anglesola (120), Bellpuig (403) i Tàrrega (1.750). En total, a la província s’han vist afectats per ERTO 30.568 treballadors. Una part ja n’ha sortit, en la mesura en la qual les seues empreses han reprès l’activitat, com comerços o bars, però molts continuen encara depenent dels pagaments del Sepe (l’antic Inem) i pendents que aquests es puguin prolongar més enllà del dia 30, quan teòricament conclouen.

En aquest context, els líders de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, van reclamar ahir, al costat de representants de la cultura, la ciència o el periodisme, un pacte per la “reconstrucció social” per al qual han convocat concentracions aquest dissabte amb totes les mesures de protecció.

Álvarez va insistir en la necessitat de posar les bases per a un territori que sigui capaç de fabricar el que es necessita per fer front a situacions com aquesta, i també d’abordar una profunda reforma del sistema fiscal.

Planteja, d’altra banda, que als ERTO de força major total vigents actualment se’ls apliqui una exempció en les cotitzacions empresarials del 70% el juliol, del 60% a l’agost i del 35% al setembre en el cas d’empreses amb menys de cinquanta treballadors.

Per a les empreses amb més de cinquanta empleats, l’exoneració de quotes serà del 50% al juliol, del 40% a l’agost i del 25% al setembre. Aquests percentatges són menors que els actuals.

Oferta de rebaixa de cotitzacions per a expedients si hi ha rebrots El Govern central ha plantejat als agents socials una nova proposta per a la pròrroga fins al 30 de setembre dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) en la qual destaquen dos novetats: el manteniment dels ERTO de força major total per a les empreses que encara no han tornat a l’activitat i la possibilitat que les empreses que es vegin obligades a tancar de nou per culpa d’un rebrot del coronavirus poden acollir-se a un ERTO de força major.

tracking