SEGRE

L'INE confirma la caiguda històrica de l'economia espanyola

El PIB es va desplomar el 5,2 % en el primer trimestre pel COVID

L'aparador d'una botiga al gener.

L'INE confirma la caiguda històrica de l'economia espanyolaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha confirmat aquest dimarts que l’economia espanyola es va desplomar un 5,2 % en el primer trimestre de l’any respecte a l’anterior a conseqüència del COVID-19, marcant així una caiguda sense precedents des que va començar la sèrie estadística fa mig segle. Aquest descens, superior al més gran de l’anterior crisi econòmica –comptabilitzat en el primer trimestre de 2009 (2,6 %)–, situa el consum de les llars (l’agregat de demanda amb més pes en el PIB) amb una caiguda del 6,6 % trimestral.

La inversió va baixar un 5,7 % a causa de la caiguda de l’empresarial, del 8 %, ja que destinada a habitatge i edificació ho va fer en menor mesura, un 5,9 %, mentre que el va gastar públic es va accelerar més d’un punt en el trimestre, fins créixer un 1,8 %, la qual cosa suposa l’augment més gran en dotze anys, des del primer trimestre de 2008.

La demanda externa també va patir un gran descens, llastat més per les exportacions (8,2 %) que per les importacions (6,6 %), en línia amb l’enfonsament del consum i la inversió nacional.

L’impacte del COVID-19 sobre l’ocupació és major en les hores treballades, que van descendir un 5 % respecte al trimestre anterior, que en els llocs de treball equivalents a temps complet, que van caure un 1,9 %.

Des del punt de vista de l’oferta, les branques d’activitat amb més caigudes trimestrals de valor afegit brut van anar el comerç, transport i hostaleria (11,1 %), activitats artístiques, recreatives i altres serveis (8,5 %), activitats professionals, científiques i tècniques (6,1 %) e informació i telecomunicacions (2,7 %).

Destaca, no obstant això, l’increment trimestral de les activitats financeres i d’assegurances (3,4 %).

En la comparativa interanual, la caiguda del PIB va ser del 4,1 %, respecte al primer trimestre de 2019, dada que també confirma l’INE, amb una contribució negativa tant de la demanda nacional (consum i inversió), de 3,7 punts, com de l’externa, que va restar uns altres 0,4 punts.

Respecte a fa un any, s’han destruït 102.000 llocs de treball equivalents a temps complet, en tant que la productivitat per lloc de treball equivalent va baixar un 3,5 %.

La remuneració dels assalariats va créixer un 2,6 % interanual, mentre que l’excedent brut d’explotació (assimilable al marge empresarial) va caure un 8,1 %.

Aquesta pujada de la renda dels assalariats és conseqüència de l’augment del 0,8 % anual del nombre d’assalariats, 1,7 punts inferior al del trimestre precedent, i que la remuneració mitjana per assalariat va créixer un 1,8 %, davant l’1,9 % del quart trimestre.

Les hores treballades van caure un 4,2 % interanual, amb més incidència en l’agricultura (9,9 %), la construcció (9,8 %), les activitats artístiques, recreatives i altres serveis (8,2 %), les immobiliàries (6,9 %), comerç, el transport i l’hostaleria (6,5 %) i la indústria manufacturera (3,1 %).

tracking