SEGRE

Endesa invertirà 694 milions en Catalunya en tres anys per modernitzar més les seues infraestructures

La companyia remarca el seu objectiu de fons de reactivar l’economia davant del coronavirus

Un trabajador en el centro de control de Endesa en Lleida.

Endesa desdobla el centre de control de les 41 centrals hidràuliques de Lleida per garantir la producció d'energiaEndesa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Endesa invertirà 694 milions d’euros bruts a Catalunya de 2021 a 2023 per continuar modernitzant les seues infraestructures de distribució, també amb l’objectiu de fons de reactivar l’economia davant de la pandèmia del coronavirus. Es tracta de renovar, ampliar i millorar les infraestructures elèctriques per reforçar el servei, automatitzar els sistemes que acceleren la reacció a les incidències i preparar la transició energètica amb una xarxa més digitalitzada, segons un comunicat de la companyia d’aquest dijous.

El director de la xarxa elèctrica d’Endesa a la Catalunya Oest, Carles Lafoz, ha afirmat que aquest pla d’inversions està "consensuat amb la Generalitat" i ha assegurat el compromís de la companyia de mantenir l’activitat laboral on és present.

XARXA INTEL·LIGENT

Es desenvoluparà la intel·ligència de la xarxa d’alta, mitjana i baixa tensió a totes les comarques on opera per respondre a les necessitats de creixement a més curt termini; i s’ha estimat l’evolució de la demanda per planificar les noves infraestructures i el volum i la ubicació dels nous subministraments.

Continuarà avançant en la digitalització de la xarxa per millorar la seua operativitat davant dels nous usos energètics, amb l’horitzó d’incrementar la capacitat de la xarxa per als gairebé 4,4 milions de clients a Catalunya.

El pla desenvoluparà infraestructures per a alta, mitjana i baixa tensió: es preveu la repotenciació de la xarxa mallada d’alta tensió, l’ampliació i posada en marxa de noves subestacions, noves línies d’alta tensió, renovació i ampliació de la xarxa de mitja tensió, i un pla específic per a la xarxa de baixa tensió.

NOVES TECNOLOGIES

Es prioritzarà potenciar les noves tecnologies i les xarxes intel·ligents (smart grids), per gestionar nous usos energètics, com són la generació distribuïda, l’autoconsum i la mobilitat elèctrica. Consistirà en una automatització basada en sensors i nous modelatges per fer la transició de la xarxa elèctrica actual a la digital progressivament, millorant la seguretat i fiabilitat.

S’actuarà a tot Catalunya, encara que amb "un esforç econòmic addicional" en quatre àrees: la Plana de Lleida, per reduir microtalls; la Costa Brava (Girona) i la Costa Daurada (Tarragona), que cada any requereixen noves actuacions, i es faran fora de la temporada d’estiu per minimitzar l’afectació al turisme; i a les comarques afectades pel temporal 'Glòria' de gener, per incrementar la resistència de les xarxes elèctriques.

5.000 LLOCS DE TREBALL EN DISTRIBUCIÓ

Un altre eix de pròxims exercicis serà que les línies elèctriques aèries (sobretot ubicades en entorns naturals) protegeixin l’avifauna d’impactes i electrocucions, una cosa que es realitza fa anys, però aquest any es preveu un pla específic coordinat amb Medi Natural de la Generalitat.

La companyia ha destacat la implicació de personal tècnic que suposen totes aquestes actuacions, i que l’activitat de Distribució d’Endesa a Catalunya "genera i garanteix gairebé 5.000 llocs de treball", entre plantilla pròpia (1.394) i contractistes i sotscontractistes (3.600).

tracking