SEGRE

Neoelectra adquireix el 90% de la planta de tractament de purins VAG de Juneda

Neoelectra adquireix el 90% de la planta de tractament de purins VAG de Juneda

Neoelectra adquireix el 90% de la planta de tractament de purins VAG de JunedaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fins ara propietari únic de la planta de tractament de purins VAG de Juneda (Garrigues), GAP Cooperativa, ha venut el 90% de la seva participació en aquesta planta a Neoelectra amb l'objectiu de donar un impuls i una major viabilitat a les instal·lacions i, a la vegada, poder comptar amb la col·laboració i experiència d'aquest grup empresarial de referència en el sector energètic per a futurs projectes. La venda es va materialitzar aquest dijous, després que els socis de GAP Cooperativa donessin llum verda a l'operació en l'assemblea general extraordinària celebrada el 16 de gener. La planta de VAG tracta uns 90.000 metres cúbics de purins a l'any mitjançant un sistema de cogeneració a partir de gas natural i biogàs.

La decisió de GAP Cooperativa de vendre la major part de les seves participacions en la planta VAG "va molt més allà d'una simple transacció econòmica", ja que "suposa començar una col·laboració empresarial amb aquesta empresa especialitzada en el sector energètic", que "permeti dotar a la planta d'una major i millor autonomia de gestió, competitivitat i sostenibilitat", a més "d'explorar i treballar en altres camps com les energies renovables amb especial èmfasi en la fotovoltaica", tal com va explicar el president de GAP Cooperativa, Eduard Cau. De totes maneres, GAP Cooperativa conservarà un 10% i una representació en el Consell d'Administració de l'actiu. VAG seguirà, com fins ara, tractant de manera exclusiva part dels excedents dels purins produïts en les granges de GAP Cooperativa. De fet, la logística d'entrada de purins en la planta continuarà en mans de GAP SCCL. A través d'aquesta operació, Neoelectra adquireix el 90% d'aquesta planta per al tractament de purins basada en una cogeneració a gas natural i biogàs amb una potència instal·lada de 16,2 MW i una generació estimada d'uns 130 GWh anuals. Neoelectra també tindrà al seu càrrec la gestió de la compra del gas natural necessari per al funcionament de la planta i la posterior comercialització pública de l'electricitat produïda, així com l'operació i manteniment de les instal·lacions i del personal. Amb aquesta operació, "la planta VAG tornarà al mateix model de funcionament que l'existent abans del tancament de les plantes per culpa de la retallada de les primes de l'Estat", segons va assenyalar Eduard Cau.

En primera instància, VAG era propietat majoritària de l'empresa elèctrica EDF Fenice, amb una petita participació de la Generalitat i de GAP, responsable, com ara, de tota la logística d'entrada de purins en la planta. El CEO i director executiu de Neoelectra, Antonio Cortés, va explicar que amb aquesta adquisició "el Grup es consolida com partner energètic i de serveis industrials de GAP Cooperativa", després d'haver-se adjudicat el gener del 2020 el subministrament de gas natural per a la planta de purins de Tracjusa, també situada a Juneda, a través de la seva comercialitzadora Neoelectra Energia.ç

Cortés va remarcar que Neoelectra "continua incrementant el seu lideratge" en la cogeneració estatal amb més de 200 MW sota la seva gestió i la diversificació del seu model de nogici, potenciant cada vegada més el seu vessant de companyia de serveis energètics i industrials. A aquesta operació se suma la recent adquisició de Neoelectra del 90% de Careco Energy, Combustibles Alternatius Renovables Ecològics S.L., empresa mitjançant la qual afegirà tecnologia pròpia de gasificació i valorització de residus a les seves actuals línies de negoci en el sector energètic. Actualment, VAG tracta uns 90.000 metres cúbics de purins a l'any i compta amb una plantilla de 17 treballadors que tindran continuïtat contractual íntegrament en el marc de l'acord de venda.

tracking