SEGRE

AGRICULTURA PREVISIONS

El ministeri d'Agricultura preveu una collita estable de pera i un 2,4% menys de poma

En el conjunt de l'Estat espanyol s'augura que la producció de pera creixi de l'ordre d'un 3,8% || Mentre que per al cas de la poma les estimacions apunten a una reducció del 4 per cent

Treballs de recol·lecció de peres d’estiu aquest divendres.

Treballs de recol·lecció de peres d’estiu aquest divendres.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Agricultura acaba de fer públiques les seues primeres previsions de producció de fruita de llavor a Espanya i augura que les finques de Lleida mantindran estable l’oferta de pera, amb una lleugera tendència a l’alça, mentre que en el cas de la poma la caiguda serà més significativa, de l’entorn d’un 2,4%.

En concret, els avenços de produccions del departament que dirigeix Luis Planas calculen una producció de pera de 130.0000 tones, una xifra que representa un increment del 0,7% respecte a les 129.000 que estima que van sortir de les finques de Lleida l’estiu passat. A l’espera de les previsions de la conselleria d’Agricultura en col·laboració amb Afrucat, fonts del sector estimen que la producció de pera llimonera es mantindrà estable respecte a l’any passat, però apunten a descensos de collites en les varietats blanquilla i conference, les dos més importants quant a volum de les comarques de Lleida. Les xifres finals es veuran afectades pels danys causats per les gelades primaverals.

En el cas de la poma, els càlculs del ministeri estimen que la collita rondarà les 200.000 tones, un 2,4% menys que l’any passat. Això, tanmateix, no vol dir que serà una producció especialment curta. De fet, el 2018 l’oferta de Lleida es va limitar a 189.376.

En el conjunt de l’Estat, les previsions del Govern de Pedro Sánchez estimen un creixement de la collita de pera en un 3,8%, fins a les 325.174 tones.

D’altra banda, en el cas de la poma augura una reducció clarament més important que a Lleida, amb una caiguda del 4 per cent i una collita global de 547.996 tones. Tot plegat, mentre a Lleida ja s’han començat a collir les primeres varietats de pera a l’espera dels grans volums.

En concret analitza el període que va del gener al maig, quan l’oferta prové fonamentalment de les zones primerenques del sud i el llevant espanyol. En conjunt, estima un increment del consum del 27%.

Tanmateix, el repartiment d’aquest increment és molt diferents segons les produccions i contrasta que la tendència no es compleix en el cas de la cirera, una situació que pot venir marcada per la caiguda de producció per les pluges.

El consum de cirera a les llars ha caigut un 9%, davant dels increments d’un 28% en pruna, un 38% en albercoc, un 65% en préssec i un 18% en nectarina.

El consum a la llar de fruita de pinyol ha augmentat El consum a les llars de fruita de pinyol s’ha disparat en l’inici de campanya, quan encara estaven vigents les mesures de confinament a tot l’Estat per lluitar contra el Covid-19. És el que apunta l’últim informe sobre aquest tipus de fruites elaborada pel ministeri d’Agricultura.

tracking