SEGRE

ESNOTICIA

Hotelers i comerciants de Lleida diuen que el confinament provocarà tancament

Bars i restaurants demanen ampliar els ERTO i doblar els ajuts als autònoms || Les patronals auguren que el 40 per cent de les botigues no podran tornar a obrir

Algunes terrasses de l’Eix Comercial de Lleida van obrir ahir amb normalitat.

Algunes terrasses de l’Eix Comercial de Lleida van obrir ahir amb normalitat.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Comerciants i hotelers van mostrar ahir descontentament amb el confinament decretat per la Generalitat per a Lleida i set municipis del Baix Segre. Des d’avui i durant almenys quinze dies, els bars i restaurants només podran obrir per a la recollida de comandes o servir a domicili i les botigues, amb cita o comunicació prèvia. El gerent de la Federació d’Hostaleria, Ramon Solsona, va dir que acaten el confinament “amb resignació, perquè ens falta informació”. Va advertir que “no cotitzarem res i esperem ajuts efectius per pal·liar aquesta crisi”. Entre alguns dels que demanen, hi ha ampliar els ERTO i doblar els ajuts als autònoms (que ronden els 600 euros) amb el suport de la Generalitat “per arribar al salari mínim”. Solsona va advertir que “això no durarà quinze dies, va per llarg i, si no rebem ajuts, ens enfrontem a tancaments massius”, encara que va reconèixer que, malgrat que compleixin totes les seues exigències, “alguns negocis tancaran”.

Per la seua part, Rosa Armengol, secretària general de la Federació de Comerç (Fecom), va subratllar la “preocupació” del sector i va destacar que no s’han recuperat de l’anterior confinament. “L’estoc és als comerços i hi ha molts treballadors afectats” i va apuntar que es podrien haver pres altres mesures per atallar els focus de coronavirus. Armengol va demanar unitat d’acció als partits polítics i veu insuficient la partida de 4 milions d’euros per a ajuts anunciada per la Generalitat, igual que el president de Pimec Comerç, Manel Llaràs, que va plantejar que tota la partida sigui només per a comerç i restauració. Va subratllar que el confinament obligarà de facto un quaranta per cent de botigues del Segrià a tancar “tant sí com no” a causa la restricció de moviment dels ciutadans i “moltes no tornaran a obrir”.

Llorenç González, president de l’Eix Comercial, va dir que estan “indignats” i que el confinament provocarà que unes botigues tanquin i altres hagin d’acomiadar empleats o abaixar sous. Josep Bellera, president dels comerciants de la Zona Alta, va fer “una crida que les botigues obrin i les persones vagin a comprar” i va animar els hotelers a protestar d’alguna manera. Per la seua part, el PP reclama més ajuts directes al comerç.

La Coell considera que no s’ha actuat amb tots els mitjans La Confederació d’Organitzacions Empresarials de Lleida (COELL) va criticar ahir en un comunicat que “considerem que no s’ha actuat proactivament” per frenar la propagació del virus. Per aquesta raó, advoca per utilitzar “més mecanismes de control i incidint en l’educació de la població més que en un confinament”. Al seu torn, va assegurar que “no es pot permetre que la imatge de Lleida i el Segrià es vegin greument afectades per una gestió poc eficaç en la prevenció de contagis”. D’altra banda, els tinents d’alcalde de Lleida Toni Postius i Paco Cerdà van demanar ahir al director general de Turisme de Catalunya ajudes per a les empreses turístiques de la capital i la comarca del Segrià.>

tracking