SEGRE

INFRAESTRUCTURES ANÀLISIS

L'AVE ha potenciat crear empreses de serveis i turisme a Lleida

Ha tingut un impacte del 5 per cent en aquests sectors en la generació de societats || No obstant, l'alta velocitat tendeix a consolidar l'activitat en ciutats grans

Imatge d’arxiu d’un tren d’alta velocitat a la capital del Segrià.

Imatge d’arxiu d’un tren d’alta velocitat a la capital del Segrià.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’arribada de l’AVE a Lleida va disparar una sèrie d’expectatives econòmiques en matèria de creació d’empreses i, amb aquestes, d’ocupació. Ara, un estudi apunta que l’impacte d’aquesta infraestructura ferroviària en la generació de societats es deixa sentir de manera especial en els serveis i el turisme en el cas de Lleida, i atribueix a l’alta velocitat un increment d’un 5 per cent d’empreses en aquests sectors d’activitat.

Així consta en un article titulat Alta velocitat ferroviària i activitat econòmica: hi ha alguna relació?, publicat pel Consell General de Cambres de Catalunya i firmat pels professors de la Universitat Autònoma de Barcelona Anna Matas, Josep Lluís Raymond i Josep Lluís Roig. A més, els dos primers també estan lligats a l’Institut d’Economia de Barcelona. Defensen que la magnitud de l’efecte depèn de la rellevància que la comunicació entre persones tingui en una determinada activitat econòmica.

Un estudi posa en qüestió que l’AVE serveixi a la pràctica per fomentar la cohesió territorial

En el cas del sector serveis, la ciutat que més se’n beneficia és Barcelona, amb una taxa d’increment en la creació d’empreses que triplica clarament la de Lleida. Al davant de Ponent es col·loquen també Toledo, Màlaga, Girona, Alacant, València, Tarragona i Albacete. L’article només situa al darrere Saragossa i Conca.

En el cas del turisme, les ciutats on s’haurien aprofitat més de l’AVE per impulsar la creació de societats són Girona, amb gairebé un 20 per cent més, Barcelona i Tarragona. Clarament al darrere se situen Màlaga, Toledo, Palència, Saragossa, València, Lleida, Osca, Ourense i Segòvia.

Encara que l’informe no ho recull, una raó podria ser que les tres primeres ciutats compten amb aeroports amb línies internacionals i la connexió de l’alta velocitat ferroviària pot incrementar el seu atractiu per a l’activitat turística.

L’informe també analitza l’impacte de l’AVE en el camp de les activitats intensives en coneixement i en manufactures. Són dos rànquings en els quals no apareix Lleida i que són liderats per Màlaga i Girona en el cas del primer dels sectors i per la capital del Gironès i Tarragona l’anàlisi se centra en l’increment de noves firmes manufactureres.

L’article remarca a les conclusions que l’AVE tendeix a consolidar l’activitat a les ciutats més grans, potenciaria la concentració territorial i no fomentaria la cohesió, segons els autors.

tracking