SEGRE

ECONOMIA

La despesa setmanal amb targeta va augmentar un 1% interanual entre el 6 el 12 de juliol, segons BBVA

La despesa setmanal amb targeta va augmentar l’1% interanual entre el 6 i el 12 de juliol impulsat per l’avenç generalitzat (49 províncies) de les compres amb targetes espanyoles (7%), mentre les compres amb targetes extraguessin van alentir la seua caigud

Carlos Torres, president del BBVA, ahir, a Bilbao.

Carlos Torres, president del BBVA, ahir, a Bilbao.BBVA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La despesa setmanal amb targeta va augmentar l’1% interanual entre el 6 i el 12 de juliol impulsat per l’avenç generalitzat (49 províncies) de les compres amb targetes espanyoles (7%), mentre les compres amb targetes extraguessin van alentir la seua caiguda fins el 58%.

Segons l’última anàlisi setmanal de BBVA Research, el creixement, que va guanyar tracció a 9 de cada 10 províncies la passada setmana, va superar el 25% a Terol, Àvila, Ceuta, Navarra i Càceres, mentre que la despesa només va descendir a les Balears, Madrid i Lugo.

Les transaccions amb targetes estrangeres, que amb prou feines van representar el 4% del total, van alentir la seua caiguda fins el 58% i la recuperació de les compres setmanals amb targetes estrangeres va continuar avançant a les províncies limítrofes amb França, excepte en Navarra. De fet, la despesa en Girona i a Osca es va aproximar als nivells de juliol de 2019.

Al contrari, Barcelona, Madrid, Alacant i Màlaga, que concentren la meitat de les compres amb targetes estrangeres, van registrar caigudes d’entre el 54% (Alacant) i el 84% (Madrid). La contracció va ser menor a les Balears (-63% interanual) que a les Canàries (-73%) a causa de l’afluència de turistes més important. Les illes suposen el 20% del consum amb targetes estrangeres.

Tan sols quatre províncies van registrar un augment de les transaccions amb targetes estrangeres la passada setmana: Badajoz, Osca, Terol i Lleida. Entre les restants, la reducció mitjana va superar el 60%.

L'ALIMENTACIÓ CONTINUA LIDERANT

El sector d’alimentació va continuar liderant la recuperació de les compres presencials la passada setmana (42% interanual), acompanyat per altres serveis (32%), equipament de la llar (21%) i salut (20%). El descens de la despesa en transport i allotjament va continuar moderant-se, però en bellesa es va intensificar.

L’anàlisi de BBVA Research reflecteix que la composició de la cistella de consum amb targetes espanyoles es normalitza, però la de targetes estrangeres encara mostra les seqüeles de la crisi sanitària: alimentació i altres serveis cobren rellevància a costa d’allotjament, transport i moda.

A més, les transaccions amb targetes espanyoles dominen l’evolució del consum sectorial. En contrast amb el comportament de la despesa agregada, les compres amb targetes espanyoles en bars i restaurants i en botigues d’esport van créixer la passada setmana (8% i 2% interanual, respectivament).

LES COMPRES PER INTERNET CAUEN UN 15%

A diferència de les presencials, l’anàlisi constata que les compres per Internet van caure el 15% interanual la passada setmana. El pes de la despesa 'online' es va mantenir en el 16% del total, davant el 19% el 2019.

Segons BBVA Research, el descens prolongat de la demanda de viatges, allotjament i transport, que representava el 61% de les compres per Internet, fa un any, explica la reducció de la despesa 'online', juntament amb la contribució negativa de bars i restaurants des de començaments de juliol. Els restants sectors es van mantenir en positiu.

Finalment, les retirades d’efectiu van agreujar la seua caiguda fins l’11% interanual la passada setmana, el que va ampliar el diferencial entre el creixement de les retirades i el de les compres fins els dos punts.

La contracció de les retirades d’efectiu va ser generalitzada. Va sobresortir a Ceuta, Melilla, Madrid, País Basc i Navarra. En l’extrem oposat es va situar Terol (11%), única província que va registrar un augment.

tracking