SEGRE

L'OCDE alerta: Espanya corre el risc de despenjar-se de la recuperació

Imatge d’arxiu del president Pedro Sánchez al Congrés.

Imatge d’arxiu del president Pedro Sánchez al Congrés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’economia espanyola corre el perill de quedar-se endarrerida respecte de les principals economies avançades en la recuperació de la crisi provocada per la pandèmia de Covid-19 i torna a oferir símptomes de debilitat quan, al contrari, el conjunt dels països de l’Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) i de l’eurozona experimenta un enfortiment de les seues perspectives.

L’última lectura de l’índex compost d’indicadors líders (CLI), dissenyat per l’OCDE per anticipar punts d’inflexió en l’activitat econòmica durant els següents sis a nou mesos, es va situar en el cas d’Espanya en 93,72 punts, davant els 94,31 del mes anterior.

D’aquesta manera, l’índex avançat de l’OCDE va retrocedir 0,63 punts en comparació amb el resultat de juny i es troba 7,09 punts per sota del nivell registrat el juliol de 2019.

"Aquest mes, el CLI per a Espanya apunta a signes temptatius de desacceleració", segons va indicar a Europa Press un portaveu de l’organització, en contrast amb l’"enfortiment continuat" observat per al conjunt de l’OCDE i de la zona euro.

L’OCDE ja va assenyalar a Espanya el mes de juny passat com l’economia més amenaçada per l’impacte de la pandèmia de Covid-19, amb una contracció estimada del PIB el 2020 d’entre l’11,1% i el 14,4% en funció de si es produeix o no un rebrot del virus.

D’aquesta manera, les perspectives per a l’evolució en els propers mesos de l’economia espanyola es desmarquen de les del conjunt de membres del 'think tank' dels països desenvolupats, l’indicador general dels quals ha millorat fins els 97,98 punts des dels 97,04 del mes anterior, la qual cosa equival a un "enfortiment continuat".

Per la seua part, l’índex CLI dels Estats Units va pujar a 97,44 punts des dels 95,99 del mes anterior, tot i que encara es manté 1,74 punts per sota de la lectura corresponent a juliol del 2019, però amb un "enfortiment continuat" de l’economia.

Aquesta millora continuada de les perspectives econòmiques és extensible a la resta de grans economies de l’OCDE, incloent la zona euro, l’índex de la qual CLI ha registrat una millora fins els 97,29 punts des dels 96,68 del mes anterior, tot i que encara 2,39 punts per sota del nivell d’un any abans.

En el cas d’Alemanya, França i Itàlia, les corresponents lectures de l’indicador compost al juliol també han registrat millores respecte del mes precedent, elevant-se a 98,85, 97,94 i 95,89 punts, respectivament, el que suposa un "enfortiment continuat" de l’economia, en línia amb la tendència per a conjunt de l’OCDE.

tracking