SEGRE

ADMINISTRACIÓ SEGURETAT SOCIAL

Els pensionistes cobren un 74% més del que van cotitzar

Segons el Banc d'Espanya || La pensió mitjana a Lleida és de 892,42 euros, un 15% per sota de la mitjana de Catalunya

Mobilització de pensionistes a Lleida, l’abril del 2018.

Mobilització de pensionistes a Lleida, l’abril del 2018.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pensionistes reben 1,74 euros per cada euro que van cotitzar a la Seguretat Social. Així ho afirma un informe del Banc d’Espanya presentat ahir, en el qual s’admeten, no obstant, diferències importants entre les diferents classes de pensions. En l’elaboració de l’estudi, l’entitat va prendre dades de 7.627 persones que van accedir a la seua jubilació el 2017 i va aplicar determinades variables, com les taules de mortalitat de l’INE. Una primera anàlisi, basada en el cost de pensió unitària (CPU), mesura els euros que el sistema entrega en forma de pensió per cada euro de cotització aportat, comptabilitzats a valor present i d’acord amb un creixement previst de l’economia de l’1,3 per cent anual. Amb aquesta anàlisi, el sistema de pensions proveeix una mitja d’1,74 euros per cada euro aportat, però amb grans diferències entre les pensions ordinàries, que en retornen 2,03 per euro aportat; les anticipades, que tornen 1,39 euros; les demorades voluntàriament, que repercuteixen 1,74 euros; i les de jubilació parcial, que imputen 1,89 € per euro cotitzat. Una segona anàlisi determina que la rendibilitat de les cotitzacions se situaria en una mitjana anual del 3,5 per cent, percentatge que maximitzen les pensions ordinàries, amb una rendibilitat del 4,11 per cent.

La viabilitat del sistema de pensions i la seua sostenibilitat per a les generacions futures ha estat motiu de controvèrsia en els últims anys, i va comportar nombroses manifestacions en l’etapa final del Govern de Mariano Rajoy. Aquestes mobilitzacions tenien com a objectiu que els pensionistes recuperessin el poder adquisitiu que van perdre durant la crisi del 2008 i blindar les pensions a la Constitució.

La rendibilitat de les cotitzacions se situa en una mitjana anual del 3,5%, segons el Banc d’Espanya

A Lleida, a data de l’1 de juliol, la pensió mitjana se situava en els 892,42 euros, segons les dades del ministeri de la Seguretat Social. D’aquesta manera, és un 15% inferior a la paga mitjana dels pensionistes catalans, que arriba a 1.049,68 euros mensuals. En un any, la pensió mitjana dels lleidatans ha augmentat en 20,72 euros.

tracking