SEGRE

ESNOTICIA

El coronavirus ha posat fi a quatre-cents negocis industrials i de serveis

Tancaments i jubilacions precipitades per la crisi que sacseja moltes pimes lleidatanes

El sector de l’hostaleria va sortir al carrer a finals de juliol a Lleida perquè no volia pagar els plats trencats de la crisi.

El sector de l’hostaleria va sortir al carrer a finals de juliol a Lleida perquè no volia pagar els plats trencats de la crisi.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La crisi del coronavirus ha acabat amb pràcticament 400 empreses dels sectors de serveis i indústria a la província de Lleida. Són negocis que no han pogut suportar l'enfonsament de la seua facturació i haver d'afrontar les despeses ordinàries. Ara cotitzen a la Seguretat Social 16.309 companyies a la província.

Les patronals de Lleida i la Cambra de Comerç van advertir que la crisi econòmica derivada del coronavirus podria acabar amb centenars d’empreses a Lleida. Ara, cinc mesos després que comencés l’estat d’alarma ja es pot començar a posar xifres. Des de començaments de març a finals del mes de juliol passat, la Seguretat Social ha perdut un total de 23 empreses que cotitzaven en el sector de la indústria i unes altres 375 en el cas dels serveis, sectors que ara compten amb 1.464 i 10.109, respectivament. En bona part dels casos estem parlant de negocis que no han pogut suportar l’enfonsament de la seua facturació durant el confinament o les mesures restrictives per frenar la Covid-19 mentre havien de fer front a les mateixes despeses. Una altra part significativa correspon a persones que decideixen precipitar-se la seua jubilació perquè prefereixen passar a ser pensionistes abans que continuar al capdavant d’un negoci en decadència.

Entre les empreses on està quedant més clara la recessió es troben les d’hostaleria i el comerç, dos dels grans damnificats i forçats a tancar setmanes o mesos o atendre els seus clients amb tantes restriccions que si no se situaven en números vermells en el millor dels casos aconseguien no perdre més diners. Un exemple de la seua crua situació el deixa de manifest una enquesta de Pimec al sector, que revela que fins un 40% dels comerços de la província es plantegen tancar les portes definitivament. Durant el tancament perimetral de la comarca del Segrià, amb mesures encara més estrictes a la capital i sis municipis del Baix Segre, el comerç estimava les pèrdues setmanals entre 6 i 8 milions d’euros, mentre que en l’hostaleria es calcula que la caiguda d’ingressos diària s’acostava als dos milions.

L’economia catalana ha perdut unes 4.000 empreses i Espanya, més de 42.600

Amb tot, el procés d’ajustament empresarial no està ni de bon tros tancat i, a més, caldrà veure com es desenvolupa la pandèmia en les properes setmanes i mesos i si s’apliquen més mesures restrictives sobre l’activitat econòmica. De fet, el veto al lleure nocturn que ja hi ha a Catalunya acaba de generalitzar-se a tot l’Estat espanyol pels rebrots.

Més firmes agràries cotitzen avui a la Seguretat Social en plena campanya

L’anàlisi de les empreses que cotitzen a la Seguretat Social reflecteix un increment en el nombre de negocis de caràcter agrari, en plenes campanyes de diferents productes com fruita o ara la incipient de l’ametlla, i de la construcció. En aquest cas cal tenir en compte alguns factors.

En el cas del camp, podria tractar-se d’altes de noves empreses que corresponen a operacions puntuals de campanya.

Pel que fa al de la construcció, no és estrany crear empreses per tirar endavant un projecte concret, com pot ser una obra determinada. Així, Lleida va arrancar el mes de març amb 2.451 empreses cotitzant a la Seguretat Social en el sector agrari i el mes de juliol passat la xifra s’elevava a 3.113. En la construcció, per la seua part, es passa de 1.607 a 1.623.

tracking