SEGRE

ESNOTICIA

Indignació a l'hostaleria pel tancament a la una de la matinada i el veto al tabac

Els establiments critiquen la prohibició de fumar a les terrasses “si en un supermercat no desinfecten els productes que toquen els clients” || Se senten castigats i culpabilitzats dels contagis

Algunes persones a la terrassa d’un bar ahir a Doctora Castells.

Algunes persones a la terrassa d’un bar ahir a Doctora Castells.LAURA QUINTANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Indignació en el sector de l’hostaleria de Lleida després que el ministeri de Sanitat anunciés que es prohibeix fumar a les terrasses –si no es manté la distància de seguretat–, que l’accés als clients quedarà vetat a partir de la mitjanit i que hauran de tancar a la 1 de la matinada. “Som el sector més castigat amb les mesures per prevenir el coronavirus i a banda que no les entenem sembla que només es produeixen contagis als bars i restaurants”, van manifestar ahir diversos restauradors de la capital i la Federació d’Hostaleria, que van coincidir que hi havia confusió tant entre els establiments com entre els clients sobre si es podia fumar, per la qual cosa alguns bars van optar per separar unes taules per a fumadors.

“Hi ha hagut massa mareig amb les mesures decretades, s’ha generat inseguretat, a més que com a propietaris d’aquests establiments ens hem d’organitzar”, va explicar el responsable d’un bar de la plaça Sant Joan, que va considerar que malgrat que es tracta d’“un problema difícil els dirigents no han estat a l’altura”.

Els hostalers ironitzen sobre si a partir de mitjanit el risc de contagi augmenta

Per la seua part, Natàlia Rubio, de la Federació, també va assenyalar que les noves normes despisten els clients i que “qualsevol restricció afectarà econòmicament el sector”.

“Respecte a la prohibició de fumar, suposo que quan es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) coneixerem en detall la mesura, però si les taules de les terrasses ja estan separades, no crec que sigui un problema”, va apuntar.

Sobre les restriccions d’horari, es va preguntar: “Significa que a partir de la mitjanit el risc de contagi és diferent? No s’entén i aquesta mesura en concret afectarà els bars on la gent prendrà alguna cosa després de sopar.” Rubio va recordar que el sector ja prenia moltes mesures de prevenció, “amb gels, prenent la temperatura a clients i empleats i que la carta es consulti per internet”. En aquest sentit va dir que “entenem que cal prendre mesures, però no que els afectats siguin sempre del nostre sector, que sembla que siguem els culpables dels contagis”.

Cambrers de diversos bars van criticar que “quan la gent va al supermercat no demana que li desinfectin el pot de maionesa que ha tocat una altra persona i a nosaltres ens fan netejar fins i tot les cadires i els recolzabraços, a més que quan vas en transport públic no es mantenen les distàncies i les cadires tampoc es desinfecten cada vegada que algú se’n va. Complim les mesures d’higiene al peu de la lletra”.

Temen que la prohibició de fumar els redueixi el nombre de clients. “Ja ho estem notant amb el teletreball, ja que ara gairebé ningú ve a fer un cafè durant el descans perquè es treballa a casa, i ara temem que les persones que vénen a fer un cafè i a fumar un cigarro deixin de fer-ho”, van assenyalar.

Val a recordar que el sector hoteler lleidatà fa ja mig any que acumula dificultats econòmiques. Primer van ser els tres mesos que va durar l’estat d’alarma i després va arribar el tancament perimetral del Segrià i el confinament de Lleida i sis municipis d’aquesta comarca.

Algunes persones a la terrassa d’un bar ahir a Doctora Castells.

Algunes persones a la terrassa d’un bar ahir a Doctora Castells.LAURA QUINTANA

Algunes persones a la terrassa d’un bar ahir a Doctora Castells.

Algunes persones a la terrassa d’un bar ahir a Doctora Castells.LAURA QUINTANA

tracking