SEGRE

SEGURETAT SOCIAL

Uns 3.300 autònoms de Lleida tenen els seus negocis tancats però continuen pagant quota

Segons ATA, que explica que la majoria es concentren en hostaleria, comerç i activitats de lleure || Critica que els ajuts als emprenedors són insuficients i que molts acabaran tancant

La crisi s’ha acarnissat amb l’ocupació i els autònoms en són un clar exemple.

La crisi s’ha acarnissat amb l’ocupació i els autònoms en són un clar exemple.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Uns 3.300 treballadors autònoms de les comarques de Lleida continuen d’alta i pagant les seues quotes a la Seguretat Social malgrat que tenen els negocis tancats pels efectes de la crisi generada per la pandèmia. L’Associació de Treballadors Autònoms (ATA), que xifra en 280.000 els afectats en el conjunt de l’Estat, la majoria d’ells s’emmarquen en els sectors més colpejats per les restriccions imposades per intentar frenar la propagació del coronavirus. Estem parlant de l’hostaleria, el comerç, l’educació i activitats relacionades amb l’art i el lleure.

El president de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, calcula que “ara mateix s’han activat el 92% dels autònoms, però hi ha un 8% que va tancar i que no ha tornat a obrir”.

Assegura que a efectes estadístics estan actius, pagant la Seguretat Social, encara que els seus negocis estan tancats. Segons Amor, aquests autònoms segueixen donats d’alta perquè es van acollir a la prestació extraordinària per cessament d’activitat i perquè posteriorment al juliol van tenir una exoneració i a l’agost només pagaran el 50% de la seua quota.

No obstant, va assenyalar que aquest col·lectiu està esperant a veure si les coses milloren per tornar a obrir els seus negocis, però que “els rebrots i la nova onada de contagis fan que les coses vagin a pitjor”.

En aquesta línia, el president d’ATA ha estimat que pràcticament el 60% d’aquests 280.000 autònoms no torna a obrir o “ho tindrà molt difícil”. Tenint en compte el pes de les comarques de Lleida al sector, estaríem parlant de gairebé 2.000 que hauran abaixat la persiana definitivament.

Respecte a la prestació per cessament d’activitat, Amor va dir que aquesta eina ha estat “un fracàs”, perquè s’ha deixat fora els autònoms que han estat en tarifa plana, bonificació, amb una reducció o en pluriactivitat. “D’aquests 280.000 que tenen els seus negocis tancats, únicament 120.000 cobraran la prestació. És un fracàs”, va afegir el líder d’ATA, de la qual forma part Associació d’Autònoms de la província de Lleida (AMALL), que és presidida per Pere Roqué.

Al tancament de juliol hi havia a Espanya 1.282.346 empreses actives, un 3,2% (42.081) menys que al febrer, abans que es desencadenés la pandèmia, i un 3,5% menys que el juliol de 2019. Tanmateix, des de la declaració de l’estat d’alarma hi ha dos tendències dispars: inicialment es va registrar una caiguda, amb un mínim d’1.233.187 empreses inscrites a l’abril (91.240 menys que al febrer), i després una recuperació progressiva durant els mesos de maig (amb 26.230 empreses inscrites més), juny (13.922 més) i juliol (9.007 més). D’aquesta manera, en els últims tres mesos s’han recuperat 49.159 empreses, més de la meitat de les perdudes en els dos primers mesos.

tracking