SEGRE

ESNOTICIA

Un de cada quatre assalariats de Lleida ha estat immers en un ERTO

Gairebé 34.800, dels quals més del 84% han vist suspesa la seua feina || Govern central i agents socials coincideixen a mantenir aquestes prestacions laborals

Els ministres i els agents socials posen davant la premsa abans d’iniciar la reunió ahir a Palma.

Els ministres i els agents socials posen davant la premsa abans d’iniciar la reunió ahir a Palma.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pràcticament un de cada quatre assalariats de les comarques de Lleida s’ha vist immers en un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) entre els mesos d’abril i juliol d’aquest any. A mesura que els negocis han anat recuperant activitat, les empreses han anat recuperant treballadors i l’últim balanç oficial del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) apunta que al finalitzar el mes d’agost passat eren 6.258 els lleidatans que encara estaven cobrant ajuts derivats dels ERTO. Aquestes xifres demostren la importància d’un sistema de protecció social posat en marxa per frenar el cop per a l’economia de milions de treballadors a tot l’Estat per la crisi derivada de la pandèmia i de les mesures posades en marxa per frenar l’expansió del coronavirus.

De les 34.799 altes inicials d’aquestes prestacions contributives a Lleida, més del 84% han correspost a suspensions d’ocupació, a treballadors que han acabat a casa pel tancament de les seues empreses o per la dràstica caiguda del negoci. Parlem, doncs, de 29.326 treballadors els ingressos dels quals han depès totalment del SEPE, l’antic Inem. Els altres 5.413 treballadors han accedit a un atur parcial

En principi, hi ha consens per mantenir l’ajuda en el 70% de la base reguladora, sense retallades

En aquest context, el Govern central i els agents socials van iniciar ahir els contactes per prorrogar els ERTO més enllà del 30 de setembre vinent, amb el compromís de no “deixar ningú enrere” i la coincidència que l’acord no es farà tan sols per sectors i es mantindran les prestacions dels treballadors afectats.

Després de la reunió, les parts es van citar a continuar els treballs dilluns amb la intenció compartida de no deixar l’acord per a l’últim moment, mantenir els ERTO en cas de nous tancaments per rebrots i que l’ampliació de les condicions no es faci només amb criteris sectorials, així com que les prestacions dels afectats no es vegin retallades a partir del sisè mes al cinquanta per cent de la base reguladora, sinó que es mantingui en el setanta per cent.

Al contrari, estaran sobre la taula de negociació algunes diferències en els esquemes d’ajuts a les cotitzacions a la Seguretat Social, on patronal i sindicats demanen que s’exoneri més les empreses i treballadors que no han tornat a l’activitat, així com a posar o no data límit de vigència a aquest nou acord.

A la reunió van assistir els ministres de Treball i d’Inclusió, els presidents de les patronals CEOE i Cepyme i els secretaris generals d’UGT i CCOO.

tracking