SEGRE

BANCA REACCIONS

CaixaBank i Bankia podrien tancar la fusió aquests dies

Les discrepàncies Sánchez-Iglesias sobre l'operació creixen || N'hi ha prou amb el 'sí' de la ministra Calviño per donar el vistiplau

Seu de Bankia, a València, a 50 metres de la de CaixaBank.

Seu de Bankia, a València, a 50 metres de la de CaixaBank.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

CaixaBank i Bankia podrien tancar la negociació sobre la seua fusió aquesta mateixa setmana i aprovar definitivament l’operació dilluns en una reunió dels seus consells d’administració. D’aquesta manera, esgotarien al màxim els terminis i podrien constituir l’entitat bancària més gran d’Espanya abans que acabi l’any. I és que, després del vistiplau de les cúpules dels dos bancs, l’últim escull seria la benedicció de l’Estat, la qual cosa està pràcticament assegurada. Sobretot quan ahir, el president del Govern central, Pedro Sánchez, va afirmar que la possible fusió entre CaixaBank i Bankia “té aspectes molt positius”. “Veig bons vímets en l’operació”, va manifestar, alhora que va destacar la “cohesió territorial” que comportaria la unió d’un dels bancs de referència a Catalunya amb l’entitat hereva de l’extinta Caja Madrid.

Tanmateix, en el si de l’Executiu de coalició, creixen les discrepàncies sobre la fusió. Unides Podem va fer de la creació d’una banca pública un dels seus estendards i aspirava que el control públic sobre Bankia facilités la consecució d’aquesta promesa electoral. Així les coses, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, es va confessar ahir “preocupada” per l’operació perquè, al seu entendre, no beneficiarà l’economia espanyola. Tanmateix, va rebutjar endinsar-se en la qüestió i va subratllar que “el que hàgim de parlar, ho parlarem” al Consell de Ministres. Tot i així, segons fonts governamentals consultades per la premsa de Madrid, Sánchez no necessitaria el consentiment dels ministres morats per donar llum verda a la fusió. En aquest sentit, n’hi hauria prou amb un de la vicepresidenta tercera i responsable d’Economia, Nadia Calviño, per validar la decisió de CaixaBank i Bankia. Tampoc ha agradat aquesta operació a les files de JxCat i, ahir, els seus eurodiputats van instar Brussel·les que “analitzi el risc sistèmic” de la fusió. Per la seua banda, l’agència Moody’s va afirmar que l’operació no comportarà la creació “immediata” d’una entitat més forta.

tracking