SEGRE

ESNOTICIA

La taxa d'atur del mes de juliol a Espanya dobla la mitjana de l'OCDE

Encapçala la llista de països de l'organisme en atur juvenil, amb un 41,7% || Brussel·les preveu que durant el 2020 es destrueixin a Europa dotze milions de llocs de treball

Un cambrer munta la taula d’una terrassa a Valladolid.

Un cambrer munta la taula d’una terrassa a Valladolid.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La taxa d’atur a Espanya va duplicar al juliol la mitjana dels països que formen part de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). Segons dades de l’organisme, la mitjana de l’OCDE es va situar en el 7,7% al juliol, mentre que la d’Espanya va ser del 15,8%, una xifra que situa l’Estat com el segon país amb més atur de l’OCDE, només al darrere de Colòmbia (19,7%) i vuit punts per sobre de la mitjana de la UE (7,2%). En concret, la taxa espanyola del juliol es va mantenir invariable respecte a la del juny, mentre que la de l’OCDE va baixar del 8% al 7,7%. Malgrat aquesta millora, el nivell de desocupació continua sent 2,5 punts percentuals superior al 5,2% d’aturats sobre la població activa registrat al febrer, abans de l’inici de la pandèmia.

La bretxa entre les dades de l’OCDE i Espanya es fa més evident si parlem de la taxa d’atur entre joves. I és que mentre que la mitjana de l’OCDE va baixar al juliol sis dècimes, fins al 16,2%, la d’Espanya, al capdavant en desocupació en aquesta franja d’edat, va pujar una dècima fins a situar-se en el 41,7%, de manera que segons les dades de l’organisme, 4 de cada 10 espanyols menors de 25 anys es troben a l’atur. Abans de l’afectació de la pandèmia, a tancament del 2019, la taxa d’atur d’aquest col·lectiu era a Espanya del 32,6%.

Per la seua banda, la Comissió Europea va informar que segons les seues previsions Europa perdrà gairebé el 8% dels llocs de treball el 2020. En un informe que analitza els reptes, les vulnerabilitats i les oportunitats de la UE davant de les crisis, l’executiu europeu calcula que la pèrdua d’ocupació aquest any serà l’equivalent a 12 milions de llocs de treball a jornada completa. Tanmateix, estima que aquesta xifra podria ser més elevada.

Malgrat les dades proporcionades per l’OCDE i les nefastes previsions de Brussel·les, la vicepresidenta d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, va indicar ahir que l’ocupació “s’està recuperant a bon ritme”, amb els treballadors que surten dels ERTO i les noves afiliacions a la Seguretat Social, i va confiar que aquest ritme es mantingui fins a finals d’any, perquè el 2021 hi hagi un “important creixement” del PIB i de l’ocupació. En aquest sentit, va insistir que el PIB podria créixer per sobre del 10% el tercer trimestre, després de la caiguda de gairebé el 20% en el segon. Quant als estímuls monetaris a la zona euro, els experts esperen que el Banc Central Europeu (BCE) els mantingui, una decisió que es donarà a conèixer avui.

Les previsions de contractació, enfonsades a Catalunya i Balears

Les previsions de contractació a Catalunya i les Balears per al quart trimestre del 2020 han caigut nou punts percentuals en comparació amb el mateix període de l’any passat, segons un estudi de ManpowerGroup. Entre l’octubre i el desembre, la previsió de contractació se situa en un -2% i és que només un 6% dels directius preveu un augment dels equips, enfront d’un 11% que espera una disminució de la plantilla i un 70% que no anticipa canvis. Els sectors més afectats continuaran sent l’hostaleria i la construcció, en què les projeccions d’ocupació se situen en el -8% i el -7%, respectivament.

tracking