SEGRE

Els consells de CaixaBank i Bankia donen llum verda a la fusió

Una oficina de CaixaBank, al costat d’una de Bankia a Barcelona.

Una oficina de CaixaBank, al costat d’una de Bankia a Barcelona.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els consells d’administració de CaixaBank i Bankia han donat llum verda aquesta nit a la fusió entre ambdues entitats per crear el primer banc d’Espanya, que sumarà uns actius de 664.027 milions d’euros, mantindrà la seua seu a València i estarà comandat pel tàndem format per Gonzalo Gortázar i José Ignacio Goirigolzarri. Tal com estava previst, els consells, reunits aquesta tarda des de les 17.00 hores, i que han durat gairebé quatre hores, han avalat iniciar el procés de fusió entre ambdues entitats, han explicat fonts financeres, que han afegit que demà els directius d’ambdues entitats donaran compte dels detalls de l’acord en una roda de premsa a València.

La fusió, l’equació de canvi del qual encara no s’ha donat a conèixer, haurà de rebre ara l’autorització dels reguladors i també ser aprovada per les respectives Juntes Generals d’Accionistes dels dos bancs.

El camí de fusió que ara arrenquen CaixaBank i Bankia és el procés de concentració de més calat en el sector bancari en les últimes dècades i arriba en un moment complicat per a la banca per la baixa rendibilitat de les entitats i la crisi de la COVID-19, que farà augmentar la morositat.

El gegant sorgit de la fusió serà el desè banc a Europa i tindrà uns actius totals de 664.027 milions d’euros, en sumar els 445.572 milions de CaixaBank i els 218.455 milions de Bankia, segons els comptes del primer semestre de l’any d’ambdues entitats.

La unió entre CaixaBank i Bankia deixa el tauler bancari espanyol format per tres grans peces: la nova entitat sorgida de l’esmentada fusió, que mantindrà en nom de CaixaBank; el Santander i el BBVA, i aviva de nou el debat sobre la concentració bancària en entitats de menor mida, com a Banc Sabadell.

Quant a empleats, la unió de CaixaBank i Bankia sumarà 51.536 empleats, dels que CaixaBank aporta 35.589 empleats i Bankia un total de 15.947.

Respecte a la xarxa d’oficines, assolirà les 6.727 oficines, 4.460 de procedents de la xarxa de CaixaBank i 2.267 oficines aportades per Bankia. No obstant això, es dóna per fet que la fusió comportarà tant sortides de personal com tancaments d’oficines, si bé no ha transcendit encara la mida de l’ajustament.

El nou consell d’administració està previst que tingui 15 membres, dels quals es preveu que deu siguin independents, dos executius (Goirigolzarri i Gortázar) i uns altres tres de dominicals, és a dir, en representació dels seus principals accionistes.

Criteria, en nom de la Fundación Bancaria La Caixa, n’elegirà dos, i el FROB, en representació de l’Estat, tindrà un altre conseller.

L’aprovació de la fusió per part dels consells d’administració arriba després d’una negociació liderada pel president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, i el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, que ara seran president i conseller delegat del nou banc, respectivament.

tracking