SEGRE

RAMADERIA BOVÍ

El boví de carn adverteix que viu una situació crítica com la de les 'vaques boges'

Asoprovac calcula que el productor perd de l'ordre de 200 euros per cada vedell que comercialitza

El boví de carn s’enfronta a la seua pitjor crisi de resultats en les últimes dos dècades.

El boví de carn s’enfronta a la seua pitjor crisi de resultats en les últimes dos dècades.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector productor de carn de boví es troba en una situació molt difícil només comparable a la que va patir a finals del segle passat i començaments d’aquest per l’anomenada crisi de les vaques boges. Així ho denuncia el president de la patronal catalana del sector Asoprovac, el lleidatà Ricard Godia, que estima que un ramader està perdent en aquests moments entre “150 i 200 euros per cada vedell i no aconseguim remuntar”.

Godia es lamenta que al principi de la pandèmia “ens vam creure herois sense capa i vam assumir l’obligació de treballar per garantir l’alimentació de la població i al principi es van mantenir els preus”.

Però el tancament primer i les restriccions després al canal Horeca, en el qual es troben hotels, restaurants i càtering, va suposar un dur cop per al boví de carn. Hotels i restaurants són consumidors de les anomenades parts nobles dels animals, les que representen més valor afegit. Així, amb el tancament d’aquests establiments es van multiplicar els problemes dels ramaders.

Tanmateix, les famílies no aprecien una baixada de preus a l’hora de comprar la carn. Segons Godia, altres baules de la cadena de comercialització han incrementat marges per assegurar-se resultats perquè, diuen, han de cobrir els costos amb un menor volum de carn comercialitzada. En aquest context, Asoprovac insisteix que s’enfronta a un problema estructural, en el qual “el productor continua suportant tots els costos i els problemes dels marges”. Així les coses, la patronal preveu un “futur delicat a curt i mitjà termini” per al sector. En aquest context, considera clau les negociacions de l’aplicació de la futura Política Agrària Comuna (PAC) per poder ajudar a afrontar-lo.

Les últimes dades de la conselleria d’Agricultura situa en 1.347 el nombre d’explotacions en actiu a la província de Lleida, xifra que representa el 63,7% del total de Catalunya. En total, la província compta amb un cens de 235.413 caps de bestiar, la qual cosa representa el 62,7% dels animals de tot el territori.

El Brasil és un gran productor de boví, que està creixent en part amb la desforestació del seu territori.

Amb la crisi, la seua moneda, el real, registra una forta devaluació. És gràcies a aquesta pèrdua de valor de la seua divisa amb què està creixent en exportacions, segons explica la patronal catalana del boví de carn, Asoprovac.

El Brasil copa mercats gràcies a la devaluació de la seua moneda El boví de carn aconsegueix una part significativa del seu negoci amb les exportacions i ara es troba amb molts problemes de competència, però no per qualitat, sinó per la via del canvi de la moneda.

tracking