SEGRE

AGRICULTURA BALANÇ DE L?ANY

UP denuncia l'augment dels marges comercials

Durant la pandèmia creix un 47% la diferència entre el camp i el consumidor || Baixa la contractació de temporers a Lleida

Jordi Armengol, Joan Sellart, Joan Caball i Jaume Pedrós.

Jordi Armengol, Joan Sellart, Joan Caball i Jaume Pedrós.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El líder d’UP, Joan Caball, va denunciar ahir que la diferència entre el preu que paga el consumidor i el que rep l’agricultor o ramader pels productes agroalimentaris s’ha incrementat un 47% des del març, coincidint amb la pandèmia i també amb la modificació de la llei de la cadena alimentària per part del Govern espanyol. Va acusar l’Administració de “deixar amb el cul a l’aire” els productors perquè la llei recull que els preus han de cobrir almenys els costos de producció del pagès, però al no establir oficialment quin és, es mantenen els “abusos”. En aquesta línia, va dir que hi ha indústries que obliguen els ramaders a firmar nous contractes lactis amb condicions a la baixa i en què a més han de subscriure que se superen els costos. Considera que són necessàries mesures per evitar que la gran distribució i intermediaris “es puguin posar diners a la butxaca a costa dels consumidors”.

El responsable de campanyes agràries, Jaume Pedrós, va explicar que la contractació en la fruita ha caigut un 47 per cent respecte a l’any passat a causa de la baixada de producció. Només s’han fet 53 contractes en origen, un 92 per cent menys, com a conseqüència del tancament de fronteres. Va instar a treballar ja en la campanya de l’any que ve i va insistir a buscar solucions al problema social de les persones que dormen al carrer i que no són temporers.

Alerta per l’enfonsament de preus en sectors molt lligats al consum en l’hostaleria

De nou es va preguntar com van poder arribar a Lleida en ple confinament amb la mobilitat restringida mentre no ho podien fer uns 2.000 treballadors habituals de finques i centrals que no es trobaven al territori al començament de la campanya. Pedrós va demanar ampliar l’autorització de treball a joves estrangers extutelats més enllà del 31 de desembre.

UP va afirmar que la pandèmia ha perjudicat la majoria de sectors agroramaders, especialment els més afectats per la prohibició dels mercats a l’aire lliure i els que han patit el tancament d’hostaleria i restauració com l’oví i cabrú, el boví de carn, el conill i el sector vitivinícola.

tracking