SEGRE

AGRICULTURA FRUITA SECA

El 21 per cent de la producció d'ametlla, de noves finques

Conseqüència de l'interès despertat en els últims anys pels bons preus || El 30% de les plantacions, en sistema ecològic

Imatge de la campanya de recollida d’ametlles de l’any passat.

Imatge de la campanya de recollida d’ametlles de l’any passat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El 21% de la producció d’ametlla a Espanya arriba ja de noves plantacions posades en marxa en els últims anys, en què els preus d’aquesta fruita seca han estat especialment elevats. Un informe elaborat pel ministeri d’Agricultura permet conèixer l’edat de les plantacions i les seues varietats, una informació rellevant per calcular el potencial productiu en un sector en què les noves plantacions suposen percentatges elevats.

Així doncs, l’ametlla representa un 21 per cent del total de la superfície d’aquest tipus de cultiu declarada, mentre que en pistatxo és un 67 per cent i en noguera un 36%, en una expansió afavorida per la creixent demanda europea.

L’estat americà marca els preus després de recuperar potencial productiu després d’anys de sequera

Així mateix, destaca la importància de les plantacions en ecològic, en què la fruita seca representa el 30 per cent el total de la superfície en ecològic de cultius permanents, amb un creixement anual del 9% i una implantació actual del 26%. La producció en ecològic representa una oportunitat per a aquest sector, a causa de la menor competència amb altres països productors.

De fet, el gran problema per a l’ametlla arriba de Califòrnia, principal productor mundial i la collita del qual marca els preus. Aquest estat dels EUA ha recuperat potencial productiu després d’anys amb problemes derivats per la sequera. En aquesta situació, els preus internacionals de l’ametlla han baixat sensiblement i són molts els productors lleidatans que afirmen que inclús no arriben a cobrir costos de producció.

De cara a la campanya 2020-2021, les dades del ministeri assenyalen a una previsió de collita d’ametlla de 353.705 tones en closca (un 4 per cent superior a la campanya anterior). La Federació de Cooperatives Agràries calcula que la collita d’ametlla a Lleida creixerà aquest any un 5,7%, fins a les 3.815 tones en gra. Des de JARC, apunten que les primeres dades de la campanya assenyalen que la pujada pot ser superior.

tracking