SEGRE

CRISI ECONÒMICA

Una de cada cinc pimes de Lleida es planteja tancat per la pandèmia

A la falta d'activitat se sumen les dificultats financeres, segons un estudi de Pimec || La patronal demana facilitats per poder pagar els crèdits subscrits

L’hostaleria és un dels sectors més afectats per la crisi derivada de la pandèmia.

L’hostaleria és un dels sectors més afectats per la crisi derivada de la pandèmia.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Prop del 18% (17,9%) de les empreses petites i mitjanes (pimes) i autònoms de Lleida es plantegen tancar definitivament el negoci, segons un estudi de Pimec referent al mes de setembre. El risc de tancament és més alt encara en el sector de l’hostaleria i restauració, on un de cada quatre establiments es planteja abaixar la persiana. El principal problema de les empreses és el descens de l’activitat, que en el 31,4% assoleix entre un 75 i el 100%, però cada vegada guanyen més pes les dificultats financeres.

L’enquesta de la patronal mostra que el 57,1% de les pimes lleidatanes pateixen problemes financers i un 37,1% preveu que continuarà tenint-los durant el primer semestre del 2021.

L’estudi de Pimec està realitzat al setembre, abans del repunt de casos de Covid-19

A més a més, un 48,6% han subscrit algun tipus de préstec amb la garantia de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) i la tercera part d’aquestes creu que tindrà dificultats per tornar el crèdit passats els dotze mesos de carència.

En aquest sentit, la patronal considera que la manca dels crèdits hauria d’allargar a dos anys i el període total de retorn, a 10. “Després de la crisi de demanda, hem passat a un segon nivell de problemàtica. No s’han generat els ingressos necessaris per recuperar les empreses i una part important no podrà tornar els crèdits”, explica el gerent de l’àrea institucional de la patronal Ángel Hermosilla.

Pimec puntualitza que les xifres d’aquest informe són el resultat d’una enquesta realitzada el mes de setembre, quan encara no s’havia disparat la corba de contagis, i assegura que si s’haguessin fet ara serien pitjors. Per aquest motiu, el president de l’entitat, Josep González, va mostrar“preocupació” i va reclamar que s’eviti tancar negocis, com s’ha dut a terme amb els bars i restaurants de tot Catalunya.

De l’estudi presentat per Pimec es desprèn que un 43,2 per cent de les pimes ha presentat un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) per força major.

En el 46,7% dels casos afecta entre el 75 i el 100% de la plantilla de les petites i mitjanes empreses que han presentat un ERTO.

S’ha de recordar que segons les últimes dades del ministeri de Treball 6.258 lleidatans són encara immersos en ERTO i un total de 34.739 de persones s’han vist involucrades en un des de l’inici de la crisi.

A més, segons l’estudi, arran d’aquesta crisi el 32,4% de les pimes lleidatanes ha implementat el teletreball a part de la seua plantilla. El format més utilitzat ha estat el d’un o més dies a la setmana però amb una jornada escurçada (41,7%), mentre que un 25% ha estat total i un altre 25% tota la jornada en algun o diversos dies, mentre que un 8,3% el teletreball es realitza part de la jornada tots els dies.

Finalment, el 55,9% de les pimes creu que necessitarà almenys entre el 75 i el cent per cent de la plantilla per cobrir l’activitat d’aquí a final d’any, per un 20% que creu que necessitarà tots els seus empleats, davant del 2,9% de les empreses que creu que només necessitarà d’un 25 al cinquanta per cent de la plantilla. El 8,8% restant creu que necessitarà menys del 25% dels seus empleats.

L’hostaleria és un dels sectors més afectats per la crisi derivada de la pandèmia.

L’hostaleria és un dels sectors més afectats per la crisi derivada de la pandèmia.SEGRE

tracking