SEGRE

ENTREVISTA TELECOMUNICACIONS

«Lleida i 17 municipis més tindran 5G abans de final d'any»

José Manuel Casas, director Territorial de Telefónica a Catalunya, Illeas Balears, País Valencià i Comunitat de Múrcia

«Lleida i 17 municipis més tindran 5G abans de final d'any»

«Lleida i 17 municipis més tindran 5G abans de final d'any»ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per a una empresa com Telefónica, la pandèmia actual ha implicat un problema o bé una oportunitat?

Va ser un maldecap les tres primeres setmanes i després, una oportunitat. Ha posat de relleu la banda ampla per teletreballar mentre, a casa, d’altres navegaven per internet o miraven la televisió de pagament. Vam tenir el doble d’increment de trànsit de dades al principi i s’ha estabilitzat, després, en un cinquanta per cent més. A més, molts clients que buscaven preu ara demanen garantir la qualitat del servei i han vingut amb nosaltres.

I Lleida estava preparada per a aquest increment?

Lleida té més cobertura de fibra que Berlín o Hamburg. I una altra cosa: Netflix, a l’únic país d’Europa on no va abaixar la qualitat dels vídeos durant el confinament va ser a Espanya, gràcies a tenir un 83% de fibra desplegada. El nostre president, José María Álvarez-Pallete, sempre explica que Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit junts no assoleixen la quantitat de fibra que tenim a Espanya. Berlín i Hamburg són ciutats amb el 15 o 20% de cobertura i a Lleida capital estem en el 93%, arribant al 99% de la població.

Aquesta cobertura, és suficient o ha d’augmentar?

El president de Telefónica va declarar, fa un mes, que teníem l’objectiu de desplegar la fibra en el cent per cent d’Espanya abans del 2025 i aquest és un objectiu que només es pot fer mitjançant col·laboració publicoprivada, no ho podem fer sols. Avui tenim una penetració en fibra en llars i empreses a la província de Lleida del 61% a causa, principalment, de la dispersió de la població, encara que arribem a 177.000 llars i comerços a la província i 80.000 a la capital.

I arribarem al 100% de fibra a Lleida?

En principi estem mirant d’arribar a tot el territori de Lleida amb la fibra, però ara arriba el 5G, la banda ampla sense fil. Arribarem al 75% de la població espanyola abans de finals del 2020 amb 5G i tècnicament s’està estudiant si en determinades poblacions la solució per arribar és millor amb fibra o amb 5G. Aquí a Lleida apostem per les dos vies. És més, el 5G arribarà a tota la capital a final d’any juntament amb 17 municipis de Lleida més com Balaguer, Mollerussa, la Seu d’Urgell o Tàrrega.

L’agricultura o a la ramaderia, sectors essencials en àrees rurals, se’n podran beneficiar?

El 5G suporta moltes més connexions simultànies, unes 100 més, i permetria, per exemple, controlar un ramat sencer o captar dades de drons per sobre d’una plantació. Hi ha infinitat d’utilitats.

Per desplegar la banda ampla a tot el territori, busquen la col·laboració pública?

Quan hem d’arribar amb fibra fins a poblacions de 300 o 600 habitants, ens fa falta la col·laboració publicoprivada perquè sigui rendible. Tenim plans per, a través d’ajuts públics, fer arribar la fibra òptica a poblacions rurals.

Sense aquesta col·laboració, podria Telefónica cobrir tot el territori?

Som una empresa privada i hem de donar un retorn als nostres accionistes. Ja hem arribat allà on és rendible, no arribem on no ho és. Si l’administració ens proposa donar connectivitat a una població, on oferir aquest servei implicaria cobrar per sobre del que cobrem, igual, a tots els clients, intentem fer un pla conjunt d’inversions que rendibilitzi, amb ajuda pública, el desplegament.

Aquest desplegament de fibra i 5G, crearà ocupació?

L’ocupació a Telefónica està molt virtualitzada. A Catalunya són 3.300 empleats. En realitat, l’important no és l’ocupació al desplegar la banda ampla, és la transformació en el món laboral que implica. Llocs de treball actuals desapareixeran, però amb la banda ampla segur que se’n crearan molts més que avui no existeixen.

Hi va haver resistències per les antenes al desplegar el 4G, les esperen amb el 5G?

Amb el 5G tenim les mateixes resistències que amb el 4G, però les microantenes són més petites, encara que se’n necessiten més. És a dir, en tindrem més però no les veurem i la potència de radiació serà més petita, menor que la del microones de qualsevol cuina o la televisió de casa.

«Lleida i 17 municipis més tindran 5G abans de final d'any»

«Lleida i 17 municipis més tindran 5G abans de final d'any»ITMAR FABREGAT

tracking