SEGRE

El Suprem no veu abús en les hipoteques amb IRPH

Una construcció de pisos en una imatge d'arxiu.

Una construcció de pisos en una imatge d'arxiu.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem ha deliberat i resolt quatre recursos de cassació en relació amb hipoteques referenciades a l’IRPH en els que ha detectat mancada de transparència però no que siguin abusives, segons indica en una nota l’alt tribunal, que no ha facilitat les sentències. En els quatre recursos resolts el Suprem s’alinea amb la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), i aprecia falta de transparència per no haver-se informat de l’evolució de l’índex dels dos anys anteriors.

No obstant això, i seguint també al TJUE, ha procedit a fer l’anàlisi d’abusivitat concloent, en els casos jjutjats, que no hi havia tal.

El març d’aquest any, el TJUE va decidir que fossin els tribunals espanyols els que dictaminessin sobre la falta de transparència de les hipoteques subscrites amb l’IRPH. A la pràctica, això suposa donar la raó als consumidors amb hipoteques contractades amb aquest índex, que podran acudir als tribunals espanyols, que si ho consideren oportú podran substituir l’IRPH per una altra referència, i evitar així que l’anul·lació de l’esmentada clàusula comporti l’anul·lació del contracte. No obstant això, el TJUE va eludir declarar nul l’índex, en línia amb l’establert pel Tribunal Suprem espanyol, que el novembre de 2017 va considerar que la mera referència d’una hipoteca a un índex oficial no implicava manca de transparència ni cap abús.

El Tribunal Suprem ha abordat també avui un cinquè recurs sobre IRPH, indica la nota, però presenta "perfils diferents", per versar sobre un habitatge de protecció oficial.

En els quatre recursos resolts ha apreciat falta de transparència per no haver-se informat de l’evolució de l’índex dels dos anys anteriors, però descarta que la seua aplicació fos abusiva.

El fallo compta amb el vot particular del magistrat Francisco Javier Arroyo Fiestas, indica el comunicat, que aclareix que el contingut de les sentències es coneixerà en els propers dies.

Creat el 1994, les reclamacions per l’ús de l’IRPH o índex de referència de préstecs hipotecaris se’n van desencadenar entre 2013 i 2016, quan es va estabilitzar en valors pròxims al 2 %, mentre que l’euríbor va començar a aproximar-se a zero, fins entrar en terreny negatiu. A la pràctica, això va fer que les quotes d’hipoteques amb IRPH es mantinguessin estables i fins i tot s’elevessin, mentre que amb l’euríbor es van anar reduint de forma considerable.

tracking