SEGRE

EMPRESA MEDI AMBIENT

Mercadona inverteix 140 milions a reduir un 25% el plàstic en cinc anys

La botiga de Nou Forn, una de les primeres d'Espanya a aplicar aquesta estratègia per “cuidar el planeta” || Instal·len cubells per reciclar a la porta del supermercat

Cartelleria instal·lada a la secció de carnisseria i xarcuteria del Mercadona de Nou Forn, a Lleida.

Cartelleria instal·lada a la secció de carnisseria i xarcuteria del Mercadona de Nou Forn, a Lleida.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El plàstic és una amenaça silenciosa. Utilitzem quantitats ingents d’aquest material i, cada any, s’estima que vuit milions de tones acaben al fons del mar. Després, es deteriora i es fragmenta en petits trossos, els microplàstics, que s’incorporen a la cadena alimentària fins a arribar a nosaltres. Si continuem així, algunes previsions apunten que, el 2050, hi haurà més plàstic que peixos als oceans. I no només al mar, perquè aquest material tarda segle i mig a degradar-se. Encara més, si està enterrat sota terra, pot durar mil anys.

Davant d’un escenari així, Mercadona s’ha marcat com a objectiu reduir d’aquí al 2025 en un 25 per cent l’ús de plàstic als seus establiments. Aquesta estratègia per “cuidar el planeta” s’està implementant de forma progressiva i, al conjunt de l’Estat, setanta-dos establiments ja l’apliquen. Entre aquests hi ha el situat a Nou Forn, a Lleida. Suposa una inversió de 140 milions d’euros en cinc anys, dels quals 40 milions s’han desemborsat aquest 2020. La iniciativa de Mercadona passa per eliminar les bosses de plàstic d’un sol ús a totes les seccions, així com els articles no reutilizables d’aquest material. Igualment, la cadena valenciana ha suprimit elements de plàstic, com la tira d’aquest material que tancava per dalt els pots de llenties. En altres casos l’ha reemplaçat un altre material, com a l’embolcall de les càpsules de cafè.

Mercadona eliminarà totes les bosses de plàstic d’un sol ús, així com material no reutilitzable

Arran d’aquest fet, els establiments en els quals s’implementa ja aquesta estratègia han instal·lat a l’accés contenidors de reciclatge, entre els quals n’hi ha un precisament per a càpsules de cafè. Així mateix, s’ha col·locat cartelleria per informar els consumidors sobre aquestes accions i conscienciar-los de la importància del reciclatge. Als seus productes, Mercadona també està col·locant una icona per indicar quin contenidor és l’adequat per al reciclatge d’aquest article.

En el cas de les safates de la peixateria, la neteja per a la reutilització s’efectua al mateix establiment. La meta, per al 2025, és que tots els envasos de plàstic de Mercadona siguin de plàstic reciclable i aconseguir reciclar tot el residu plàstic que generen les botigues.

El reciclatge als supermercats, també de portes endins A més de les accions que s’implementen de cara al públic, Mercadona també reutilitza el plàstic i el cartró que consumeix als seus establiments. A la rebotiga, hi ha una màquina que tritura els cartrons, a més d’un punt d’emmagatzematge de plàstic. Cada matí, un camió trasllada a un dels centres logístics de l’empresa a Catalunya aquests residus per poder reaprofitar-los. Igualment, les caixes en les quals es col·loca la fruita i la verdura, una vegada queden buides, són traslladades a aquests mateixos punts logístics per ser netejades i després poder utilitzar-les de nou a les botigues.

tracking