SEGRE

El Govern apujarà l'IRPF a rendes de més de 300.000 euros i elevarà Societats i Patrimoni

Les pensions mínimes no contributives s'incrementaran un 1,8% el 2021

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el vicepresident segon i ministre de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, durant un acte de presentació a la Moncloa de les claus de l'avantprojecte de llei dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al 2021.

El Govern apujarà l'IRPF a rendes de més de 300.000 euros i elevarà Societats i PatrimoniMoncloa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol inclourà en el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2021 un augment de dos punts de l’IRPF per a les rendes del treball de més de 300.000 euros i tres punts per a les rendes de capital de més de 200.000 euros, així com un 1% l’impost per a patrimonis de més de 10 milions d’euros, limitarà les deduccions en l’Impost de Societats, fixarà una tributació mínima del 15% per a 'socimis' i reduirà desgravacions de plans de pensions privats.

Així ho han detallat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el vicepresident segon i ministre de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, durant un acte de presentació a la Moncloa de les claus de l’avantprojecte de llei dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2021, abans de la celebració del Consell de Ministres, després que els socis de la coalició assolissin un acord d’última hora d’ahir pel que fa a l'Ingrés Mínimo Vital i la regulació del preu dels lloguers, els dos principals esculls de la negociació.

Sánchez ha destacat que els nous PGE són la "peça clau" per a la recuperació econòmica i suposa deixar enrere l’austeritat i les retallades, per donar pas a una "energia" i una "voluntat" de l’Executiu de "sortir endavant" després de la pandèmia amb una inversió pública social històrica, de 239.765 milions, un 10,3% més, incloent un avançament de 27.000 milions dels fons europeus.

"La resposta dels PGE estarà a l’altura de l’impacte, dibuixa un abans i un després del model econòmic i no es deixarà a ningú enrere, reduint desigualtats i enfortint els serveis públics", ha dit.

Iglesias ha destacat que s’inaugura "una nova època en política econòmica que deixa enrere definitivament l’etapa neoliberal i de retallades i posa Espanya al camí de recuperació de drets laborals i socials i reforç de serveis públics".

En matèria fiscal, ha detallat que s’aprovarà un augment de dos punts l’IRPF per a les rendes del treball de més de 300.000 euros i tres punts per a les rendes de capital de més de 200.000 euros, així com un 1% l’impost per a patrimonis de més de 10 milions d’euros.

També figurarà una pujada de Societats limitant les exempcions per dividends i plusvàlues generats per participacions en societats filials, es fixarà una tributació mínima del 15% per a 'socimis' i reduirà desgravacions de plans de pensions privats.

Les pensions mínimes no contributives pujaran un 1,8%

D’altra banda, la pensions mínimes no contributives pujaran al voltant de l’1,8% el 2021, el doble que la resta de pensions que s’actualitzaran segons l’IPC previst (0,9%), mentre que l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM) s’elevarà un 5% el proper any, d’acord amb el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat.

Puja infraestructures i ajuts a comerç, turisme i pimes

De la mateixa manera, les inversions en infraestructures augmentaran un 114,8% milions, amb 6.161 milions més que l'exercici passat, mentre les partides destinades a indústria i energia s'incrementaran en gairebé 5.700 milions, i els ajuts a sectors damnificats pels tancaments, com el comerç, el turisme i petites i mitjanes empreses registraran un augment del 150%, amb 1.338 milions més el 2021.

Quant a la digitalització, el Pla 'Espanya Digital 2025' mobilitzarà entre 2020 i 2022 una inversió publica i privada en l'entorn de 70.000 milions i, en paral·lel, les partides per a agricultura, pesca i alimentació pujaran en gairebé 790 milions d'euros.

Habitatge pujarà gairebé un 370% i es limitarà el va prear dels lloguers

Del seu costat, les partides totals en habitatge s'incrementaran en un 367,9% més, fins a 1.772 milions. Iglesias ha detallat sobre la regulació dels preus del lloguer, que juntament amb l'alça de l'IPREM, han estat els principals esculls en la negociació. L'acord preveu portar al Congrés abans de 4 mesos la llei que permeti establir mecanismes de limitació o baixada de preus del lloguer en zones de mercat tensades, tant a nous contractes com en els ja existents.

"Espanya tindrà la Llei estatal d'habitatge amb el grau d'intervenció pública més gran en el mercat de lloguer a Europa", ha dit, per explicar que s'han consensuat millores sobre l'ingrés mínim vital per ampliar cobertura i agilitzar la seva concessió. Es destinaran 3.017 milions.

INCREMENTS EN EDUCACIÓ (70%) SANITAT (150%) E I+D+i (80%)

Entre les grans partides, Sánchez ha destacat que la inversió en el sistema educatiu i formació professional augmentarà un 70,2% i inclourà la partida de beques més gran de la història, amb un increment de 514 milions (250 milions per a beques universitàries) i un pla de modernització de la formació professional dotat amb 1.500 milions en 4 anys.

A Sanitat es destinaran 3.064 milions més, un 151,4% més, per a l'"enrobustiment de les polítiques de sanitat i la defensa de la salut pública", ha dit Sánchez. D'aquestes partides es destinaran entorn de 2.440 milions del Fons europeu 'React' per comprar vacunes i reforçar atenció primària.

Un altre dels sectors més afectats per la pandèmia, el de la Cultura, veurà augmentada la seva partida un 25,6%, juntament amb l'esport, i també pujarà un 20% la partida per a cooperació al desenvolupament.

La partida de I+D+i civil augmentarà un 80,1% més, fins a 5.106 milions, mentre el Ministeri de Ciència i Innovació rebrà un 60% més, fins a 3.232 milions i el Ministeri per a la Transició Ecològica i el repte demogràfic comptarà amb 11.935 milions.

En matèria de dependència, s'incrementarà un 46% l'aportació de l'Estat al sistema de dependència, amb més de 600 milions que serviran per reduir les llistes d'espera, mentre es faran servir més de 700 milions de fons europeus en inversions per millorar l'atenció a majors.

Es reforçarà el sistema de cura i impuls a la conciliació amb una inversió de 200 milions per impulsar l'educació de 0 a 3 anys, i uns altres 300 milions per igualar els permisos de paternitat i maternitat en 16 setmanes, juntament amb 200 milions per a conciliació de menors de 14 anys a través de la contractació de profesionales.

Per últim, pujaran en 60 milions la partida específica a la lluita contra pobresa infantil, un 59% més.

tracking