SEGRE

FINANCES BALANÇ

L'estalvi de famílies i empreses lleidatanes es dispara durant els primers mesos de Covid

Els dipòsits augmenten en 552 milions d'euros, fins als 9.915 milions || Paral·lelament s'incrementa el deute amb les entitats de crèdit, que arriba a 8.579 milions al juny, un 3,2% més que al març

Atípica imatge del carrer Major de Lleida completament buit, el mes d’abril passat, per la Covid.

Atípica imatge del carrer Major de Lleida completament buit, el mes d’abril passat, per la Covid.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La crisi econòmica que va desfermar el coronavirus a la primavera va provocar tant un increment de l’estalvi com un augment del deute amb les entitats de crèdit d’empreses i famílies de la demarcació de Lleida. Això és el que es desprèn de les dades ofertes pel Banc d’Espanya, que evidencien que, entre el març i el juny d’aquest any, els dipòsits dels lleidatans als bancs van augmentar en 552 milions d’euros, fins a assolir els 9.915 milions. Paral·lelament, el deute amb les entitats de crèdit va pujar en 267 milions durant el segon trimestre, des dels 8.312 milions del març als 8.579 milions del juny.

I és que la declaració de l’estat d’alarma del 14 de març va suposar una frenada en sec de l’economia, sobretot en els dies previs a la Setmana Santa, quan es va atorgar un permís retribuït per aturar l’activitat i deixar-la en el mínim possible.

Això va repercutir en el comportament d’empreses i famílies, que també van reduir la despesa i van apostar per preparar-se davant de la conjuntura econòmica negativa que s’acostava.

En aquest sentit, malgrat que els dipòsits dels lleidatans als bancs es van incrementar en termes globals, hi va haver un desplaçament des dels dipòsits a termini cap als dipòsits a vista. Aquests últims són els del compte corrent, quantitats que es poden retirar en qualsevol moment i permeten tenir liquiditat immediata davant d’imprevistos.

Així, al març, empreses i famílies de Lleida tenien 1.786 milions en dipòsits a termini. Al juny, en canvi, aquesta quantitat s’havia reduït fins als 1.655 milions. Al contrari, dels 7.578 milions en dipòsits a vista consignats al març, es va passar als 8.260 milions al juny. En paral·lel, molts lleidatans també van recórrer a crèdits i van augmentar el global del deute un 3,21% entre el març i el juny.

El consum de carburants cau un 25% entre el març i l’agost Les mesures per contenir els contagis de coronavirus han comportat que, d’una banda, caigui l’activitat econòmica i que, de l’altra, es redueixi la mobilitat. Aquestes dos conseqüències de les restriccions van enfonsar més d’un 25% el consum de carburants d’automoció a la demarcació de Lleida entre març i agost. En el primer semestre de la Covid, a la província es van consumir 147.151,442 litres de gasoil A i 24.412,16 litres de gasolina. Entre aquests dos combustibles, sumen un total de 171.563,604 litres consumits. En el mateix període del 2019, el consum havia estat de 233.407,393 litres, per la qual cosa es va reduir un 26,5%.

tracking