SEGRE

ECONOMIA

“Invertir en sostenibilitat és una oportunitat per a les empreses de ser més rendibles”

El BBVA destaca la intenció que els fons europeus per a la recuperació es focalitzin en firmes actives en aquesta transformació || El webinari del Grup SEGRE i l'entitat n'analitza la importància

Josep Antoni Romia, del Grup Romia i director de Faixamata.

Josep Antoni Romia, del Grup Romia i director de Faixamata.LLEIDA TELEVISIÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Invertir en sostenibilitat pot jugar un paper molt important en la recuperació del negoci de les empreses. De fet, la sostenibilitat es presenta com una oportunitat per a les pimes i empreses de ser més eficients, més competitives i més resilients, tant en el context actual com davant de crisis futures.” Aquest va ser ahir un dels clars missatges que va llançar la directora de Banca d’Empreses i Corporacions a Lleida del BBVA, Manoli Jiménez, al webinari organitzat per l’entitat i el Grup SEGRE per analitzar, precisament, la sostenibilitat com a aliada de les pimes en la sortida de la crisi generada per la pandèmia. El banc és conscient que en aquests moments la principal preocupació de les petites i mitjanes empreses (pimes) és la seua supervivència i que sembla que la cura del medi ambient i preservar el planeta els queda molt lluny quan la seua realitat és molt més dura. Però vol destacar que invertir en sostenibilitat no és car, sinó que té un retorn. De fet, Jiménez va posar de manifest que “representa una oportunitat per evolucionar l’activitat d’una empresa o la possibilitat d’obrir noves línies de negoci adaptades a les demandes actuals dels consumidors”. Suposa una finestra a la reinvenció de les companyies i alhora pot preparar-les per a situacions futures.

A més, s’ha de tenir en compte la intenció que els fons europeus de recuperació es focalitzin en empreses que puguin ser actors actius en la transformació cap a la sostenibilitat. D’aquí el missatge del banc que “ara és el moment d’estar ja pensant com puc posicionar la meua empresa perquè sigui un bon candidat per rebre aquests ajuts”.

La inversió en sostenibilitat s’ha convertit en bandera de futur empresarial

Manoli Jiménez va reconèixer que hi ha un fort desconeixement sobre com la sostenibilitat pot portar a la rendibilitat d’un negoci i que abans es considerava que era “cara”. Tanmateix, la responsable de Banca d’Empreses i Corporacions a Lleida del BBVA va voler posar de manifest alguns puntals. Per exemple, que l’ecoeficiència pot traduir-se tant en una reducció de costos com en una oportunitat de diferenciar-se.

La societat ja estava canviant abans de la pandèmia, que ha accelerat algunes de les transformacions dels comportaments dels ciutadans, per exemple donant cada vegada més importància al producte proper, de proximitat, o amb cadenes de valor sostenibles. Per aquest motiu, no treballar en aquesta línia sostenible pot transformar-se en realitat en una amenaça, perquè les empreses de la competència de segur prendran aquest camí. Unes reflexions que porten Manoli Jiménez a defensar que “val la pena invertir en sostenibilitat”.

D’aquesta manera, va voler posar en relleu que “al BBVA hem tingut molt clar el paper de la sostenibilitat” en l’avui i en el futur. Així doncs, va recordar que l’entitat ja supera els 40.000 milions d’euros mobilitzats en finances sostenibles i contra el canvi climàtic. El banc ha assolit al juny el 40 per cent dels 100.000 milions d’euros compromesos entre el 2018 i el 2025 en finances sostenibles i per lluitar contra el canvi climàtic. Aquesta xifra inclou operacions en finançament verd (62% del total), inclusió financera i emprenedoria (13%), infraestructures sostenibles i agribusiness (11%), i una altra mobilització sostenible (14%). De fet, l’entitat posa a disposició dels clients diferents instruments de finançament d’inversions sostenibles amb un estalvi per a les empreses que presenten els seus projectes. Es tracta de préstecs sostenibles, lísing o rènting adaptats a les necessitats del client.

La directora de Banca d’Empreses i Corporacions a Lleida del BBVA va voler recordar que l’entitat és el primer banc del món a utilitzar analítica de dades per calcular l’empremta de carboni de les empreses. Es tracta d’una calculadora que poden utilitzar gratuïtament les empreses per analitzar les emissions.

BBVA, a més, ha firmat un acord de col·laboració amb l’Associació Nacional d’Empreses de Serveis Energètics (Anese) per ajudar les companyies en l’adopció de mesures d’estalvi energètic. Aquest nou servei d’eficiència energètica està disponible, de moment, per als clients empresarials de BBVA vinculats al sector carni i hortofructícola des de l’1 d’octubre. Una altra aposta del banc són els Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles, al qual poden optar agricultors, ramaders o productors d’aliments en general. Es tracta d’una iniciativa de suport al petit productor en la qual col·laboren els germans Roca.

Manoli Jiménez va dir que el banc és una empresa de serveis que també fa els seus productes sostenibles, com per exemple les targetes de crèdit de plàstic reciclat o la possibilitat que els clients contractin els avals de forma digital. No és necessari ni utilitzar paper ni que el client s’hagi de desplaçar a una oficina. Però, a més, també inverteix en fons d’inversió en què es visualitzen empreses sostenibles i es posen a disposició dels clients del banc.

tracking