SEGRE

LABORAL BALANÇ

Lleida suma a l'octubre 1.850 parats més i destrueix 4.700 llocs de feina

Supera els 26.200 aturats || La desocupació creix sobretot en els serveis, després de les noves restriccions, i al camp a l'acabar la campanya fructícola

Lleida, la província catalana amb menys atur, segons l'EPA

Lleida, la província catalana amb menys atur, segons l'EPAEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El mes d’octubre es va saldar a la província de Lleida amb la destrucció de més de 4.700 llocs de treball i una pujada de l’atur del 7,61% en comparació amb el setembre, segons les dades que va oferir ahir el ministeri de Treball. Malgrat tot, aquest balanç és millor que el registrat el 2019.

Així, un total de 1.853 lleidatans es van apuntar a les llistes de l’atur a l’octubre, amb la qual cosa ja hi ha 26.206 desocupats a la demarcació. Són, a més, 5.827 més que els que es registraven fa un any. Per sectors, la majoria dels nous desempleats procedeixen d’empreses de serveis, unes de les més colpejades per la Covid. D’aquesta manera, 1.033 lleidatans procedents de l’hostaleria, la restauració o el comerç, entre altres activitats, es van inscriure com a parats el mes passat. Són més de la meitat, i coincideix amb l’ampliació de les restriccions a Catalunya per frenar la nova onada de coronavirus. També 722 persones del sector agrícola es van sumar a les llistes de l’atur a Lleida, just quan la campanya fructícola ja està acabant. La construcció va ser l’únic àmbit econòmic en què es va reduir l’atur, amb quatre desempleats menys que al setembre. La indústria va sumar 39 aturats a l’estadística, mentre que 63 lleidatans sense ocupació anterior van decidir apuntar-se a les llistes.

Quant a les afiliacions a la Seguretat Social, es van reduir en 4.707 persones respecte al setembre, un 2,46 per cent menys. Hi ha 186.726 lleidatans treballant, també 3.402 menys que el 2019, amb un retrocés de l’1,79 per cent. Tot i així, el balanç de l’octubre és millor que el de fa un any, quan l’atur va pujar un 11,03 per cent i van desaparèixer el 3,25 per cent dels llocs de treball respecte al setembre.

D’altra banda, referent als contractes, a Lleida se’n van firmar 10.286 a l’octubre, un 14,78% menys que al setembre i un 22,11% menys que el mateix mes del 2019. La importància del sector serveis va fer que, malgrat la pandèmia, fos també el que més contractacions efectués a la demarcació, un total de 8.011.

Tanmateix, l’atur va pujar a Catalunya en 6.358, fins als 484.559 desempleats, i es van crear 22.910 llocs de feina, gràcies a la bona dada de la província de Barcelona. En el conjunt de l’Estat, 49.558 persones es van apuntar a les llistes de l’atur, i ja n’hi ha 3,82 milions. A més, es van crear 113.974 llocs de treball i els afiliats superen els 18,99 milions.

CCOO i UGT avisen que a Lleida els ERTO “suavitzen” la pujada de l’atur CCOO i UGT van advertir ahir de la precarietat de l’ocupació que s’havia generat a la província de Lleida en els últims mesos i van destacar el paper dels ERTO, que “suavitzen” l’increment de l’atur per la pandèmia. Així, el secretari general del sindicat ugetista a la demarcació, José Luis Aguilà, va manifestar que “aquestes dades no ens agraden gens i poden anar a pitjor si s’acaben els ERTO”, alhora que va lamentar que “reflecteixen sempre el mateix, la temporalitat, l’estacionalitat i la precarietat”. També des de Comissions Obreres van advertir del “moment crític” per a l’ocupació i van destacar el paper dels ERTO per esmorteir el cop de la pandèmia. A l’espera de les dades territorialitzades que oferirà demà la Generalitat, entre el 16 i el 29 d’octubre, 2.370 lleidatans van entrar en ERTO. A tot Catalunya, entre el 16 d’octubre i ahir, van ser 95.406. Aquests no figuren com a desempleats. D’altra banda, la patronal Foment del Treball va dir que hi ha “més ombres que llums” en l’evolució de l’ocupació, i Pimec va reclamar mesures “proteccionistes” per salvar empreses. “El mercat de treball resisteix a la pandèmia”, va destacar per la seua banda el secretari de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta.

tracking