SEGRE

LABORAL ESTADÍSTICA

Lleida és la demarcació catalana líder en treballadors autònoms

Voreja els 38.500, gairebé dotze de cada cent cotitzadors a la Seguretat Social || Catalunya lidera l'ocupació a temps parcial tot i que ha baixat un 12% l'últim any

Hotelers van protestar ahir en diferents demarcacions per reclamar compensacions pel tancament.

Hotelers van protestar ahir en diferents demarcacions per reclamar compensacions pel tancament.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La província de Lleida es manté com el territori català on hi ha una proporció més gran del treball autònom, amb un 11,7 per cent del total d’afiliats a la Seguretat d Social, molt per sobre de la mitjana de Catalunya, que és del 9,8 per cent, i superior a l’estatal (10,6%), segons les últimes dades del departament de Treball de la Generalitat.

Segons aquest mateix informe, Lleida comptava amb 38.466 treballadors autònoms censats a finals de setembre, després d’haver perdut 344 afiliats per compte propi l’últim any (-0,9%), davant el lleuger creixement registrat a Catalunya, del 0,4%.

El subsidi de 430 euros és per a persones que han esgotat ajuts per a aturats

Les afiliacions d’autònoms a Lleida han caigut als sectors de l’agricultura i la indústria. En el conjunt de Catalunya, l’agricultura (-3,2%) i la indústria (-1,2%) presenten descensos de treball autònom, mentre que s’eleva en la construcció (+2,4%) i els serveis (+1,2%).

El perfil del treballador autònom és el d’un home, de 40 o més anys i d’origen local, amb un negoci al sector serveis i sense treballadors a càrrec. Per característiques del negoci, predomina el treball autònom al sector serveis (78%), sense persones assalariades (82%), que desenvolupa només treball per compte propi (93%), amb una antiguitat en el negoci de 5 o més anys (55%) i que cotitza per la base mínima (86%).

Davant de la greu situació per la qual estan travessant els autònoms i petits i mitjans empresaris, Pimec demana un rescat per als sectors més afectats per les restriccions.

Així mateix, l’entitat ha sol·licitat un informe jurídic relatiu a la possible responsabilitat patrimonial derivada de les mesures administratives adoptades amb motiu de la crisi sanitària. D’altra banda, Catalunya lidera l’ocupació a temps parcial de l’Estat amb 455.500 treballadors. De fet, el 17% dels professionals que treballen en aquest règim a tot l’Estat són catalans. Són dades que recull un estudi de Randstad a partir de les dades del tercer trimestre de l’Enquesta de Població Activa (EPA).

Malgrat aquestes dos xifres, el volum total d’ocupats que treballen a mitja jornada ha caigut un 11,7% respecte a l’any passat, quan es van registrar 510.300 persones que eren empleats a temps parcial a Catalunya, el registre més alt de la sèrie històrica.

tracking