SEGRE

MACROECONOMIA EFECTES DE LA PANDÈMIA

Fins a 7.650 empreses de Lleida comptaran amb 3 anys més per tornar els crèdits de l'ICO

L'import avalat a la província supera els 880 milions d'euros || Satisfacció de les patronals Pimec i COELL que, tanmateix, reclamen altres mesures, com ajornaments d'impostos

Membres del Govern, dels sindicats i la patronal posen davant de Moncloa minuts abans de la reunió ahir.

Membres del Govern, dels sindicats i la patronal posen davant de Moncloa minuts abans de la reunió ahir.POOL MONCLOA/FERNANDO CALVO Y JM CUADRADO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central preveu aprovar avui al Consell de Ministres un reial decret llei ampliant fins al 30 de juny la possibilitat de subscripció dels crèdits amb garantia de l’ICO i estenent a més el període de carència, de manera que les empreses, pimes i autònoms disposin de fins a tres anys més per tornar aquests préstecs.

L’import avalat amb els crèdits ICO fins al passat dia 11 de novembre arribava als 81.787 milions d’euros i en total s’han mobilitzat uns 107.600 milions amb la firma de 876.000 operacions, el 98% d’aquestes amb pimes i autònoms. En el cas de la província de Lleida, parlem d’un total d’11.524 operacions per part de 7.650 empreses fins al 31 d’octubre.

Els crèdits ICO suposen un finançament concedit a les empreses de 1.445 milions a Lleida

L’import total avalat és de 880,5 milions i el finançament concedit ascendeix a 1.144,8 milions per garantir la liquiditat de pimes, empreses i autònoms amb la finalitat de mantenir l’activitat productiva i l’ocupació. La ministra d’Economia, Nadia Calviño, va fer l’anunci després de la reunió presidida pel president del Govern, Pedro Sánchez, per a la conformació de la Taula de Diàleg Social per a la Recuperació, la Transformació i la Resiliència, a la qual van assistir diversos ministres i els agents socials.

Actualment, els crèdits ICO –concedits per entitats i avalats per l’Estat– per mantenir la liquiditat en els pitjors moments de la pandèmia tenen una carència de dotze mesos, si bé avui està previst que s’aprovi ampliar fins a tres anys més el termini per tornar els préstecs amb garantia de l’ICO.

La mesura ha estat acollida amb satisfacció per les patronals lleidatanes Coell i Pimec, malgrat que consideren que són necessaris més suports per a l’economia. El president de la Coell, Josep Maria Gardeñes, va qualificar de magnífica idea l’ampliació del termini de devolució dels préstecs, i va recordar que actualment existeixen moltes activitats tancades o restringides dins de les mesures contra la pandèmia. Difícilment poden tornar uns préstecs quan no facturen, va dir.

El líder de Pimec Lleida, Jaume Saltó, veu “superpositiva” aquesta mesura perquè les empreses no poden començar a tornar capital abans de normalitzar la situació. Tots dos van considerar, tanmateix, que són necessàries altres mesures, com ajuts directes als negocis més afectats o l’ajornament d’impostos igual que ho fa amb els ICO.

Estudien mesures per a l’hostaleria i el comerç

L’Executiu central està treballant en coordinació amb les comunitats autònomes i les corporacions locals en un pla de suport als sectors de l’hostaleria i del comerç, dos dels més afectats directament per la crisi derivada de la pandèmia de la Covid, amb la finalitat de salvar la campanya nadalenca, encara que en principi no aniria al Consell de Ministres d’avui.

La ministra d’Economia, Nadia Calviño, va destacar el “compromís absolut” del Govern amb el teixit productiu i l’ocupació i els sectors més afectats per la pandèmia, com el sector de l’hostaleria, la restauració, les cafeteries i el comerç.

El Govern central ja disposa de propostes en ferm amb mesures econòmiques, fiscals i financeres i ha accelerat la definició d’aquests suports al comerç i la restauració, de manera que no descarta trossejar el pla per aprovar un primer baló d’oxigen com més aviat millor.

Entre les possibles mesures que es volen implementar destaquen bonificacions i exoneracions en les quotes a la Seguretat Social, que se sumaran a l’ampliació de carència i del termini d’amortització dels crèdits ICO, així com accions per poder renegociar els lloguers. El sector hoteler ha sol·licitat ajuts directes per valor de 8.500 milions d’euros.

tracking