SEGRE

ECONOMIA POLÍTICA

Els lleidatans s'eviten el recàrrec de set milions en el gasoil el 2021

El PNB aconsegueix la supressió de l'impost al dièsel als Pressupostos de l'Estat || Els comptes passen a comissió amb l'abstenció d'Esquerra, PDeCAT i Ciutadans

Un conductor posa gasolina en una estació de servei.

Un conductor posa gasolina en una estació de servei.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PNB va pactar ahir amb el Govern de Pedro Sánchez l’eliminació de l’impost al dièsel als Pressupostos de l’Estat del 2021, la qual cosa a la pràctica estalviarà uns set milions d’euros als conductors lleidatans. L’esborrany preveia ingressar cinc-cents milions al conjunt de l’Estat gràcies a un increment d’impostos de 3,8 cèntims d’euro per litre. L’equiparació progressiva de l’impost als hidrocarburs sobre els vehicles de dièsel davant els de gasolina era un dels grans objectius del Govern, però ha desistit per aconseguir el suport dels nacionalistes bascos als comptes. Però els nacionalistes bascos insistien que és contraproduent en un moment de crisi com l’actual, marcat per les conseqüències de la pandèmia.

La ponència de la Comissió de Pressupostos del Congrés que tramita els comptes per al 2021 va aprovar formalment la supressió de l’impost al dièsel, pactada entre el Govern i el PNB, així com altres esmenes dels nacionalistes bascos, el PRC i Terol Existeix.

Els socis de Govern dels socialistes critiquen la mesura pactada amb el PNB per ser “antiecològica”

El portaveu de Transició Ecològica d’Unides Podem al Congrés, Juantxo López de Uralde, va criticar l’acord al qual van arribar entre el Govern central i el PNB, una mesura que, segons el seu parer, a més de ser antiecològica, no ajudarà la indústria a Espanya, i situa el país “a la cua d’Europa”.

El text prosseguirà ara la seua tramitació a la Comissió de Pressupostos a la qual ha estat remès amb el suport dels grups del Govern i el PNB i l’abstenció de Ciutadans, Esquerra i el PDeCAT. El Partit Popular i els ultradretans de Vox hi van votar en contra.

Els grups començaran a debatre i votar la resta de les esmenes i els vetos a cadascuna de les seccions del projecte a partir de dimarts que ve, 24 de novembre.

La ponència del projecte de Pressupostos no ha inclòs, tanmateix, l’esmena pactada entre els grups d’Unides Podem, ERC i EH Bildu que demanava paralitzar els desnonaments sense alternativa habitacional fins al desembre del 2022, així com els talls de subministraments bàsics.

En total, s’han introduït a la ponència 45 esmenes, entre iniciatives parcials i les seccions. Entre les que s’han inclòs hi ha la que congelarà el sou dels membres del Govern. No preveu cap de les vora 1.500 esmenes registrades pel PP, ni tampoc dels centenars de Ciutadans, JxCat o Coalició Canària.

tracking