SEGRE

Endesa preveu invertir 25.000 milions d'euros en la propera dècada per assolir un 80% de producció verda

La companyia donarà un dividend del 70% del benefici també el 2023

El conseller delegat d'Endesa, José Bogas.

El conseller delegat d'Endesa, José Bogas.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Endesa preveu invertir 25.000 milions d'euros en la propera dècada per assolir un 80% de producció d'energia lliure de CO2 el 2030, segons ha anunciat en la presentació del seu nou pla estratègic. A curt termini, entre el 2021 i el 2023, les inversions augmentaran un 25% fins als 7.900 milions d'euros per "accelerar la descarbonització i la digitalització". En concret, Endesa farà créixer un 30% el seu parc d'energies renovables fins als 11.500 MW amb una inversió de 3.300 milions (+20%), i impulsarà la digitalització amb 2.600 milions (+30%). Amb aquests diners, Endesa confia que el 89% de la producció energètica a la Península el 2023 estigui lliure d'emissions.

D'altra banda, la nova potència solar i eòlica que s'afegirà en els propers tres anys, de 3.900 MW, superarà els 2.500 MW que Endesa donarà de baixa amb el tancament de les últimes dos centrals de carbó, de manera que el 62% del parc generador peninsular serà renovable al tancament del 2023, per sobre del 45% actual. Endesa compta per aconseguir-ho amb una sèrie de projectes de 7.300 MW amb data estimada d'entrada en operació entre el 2021 i el 2025. D'aquesta llista de projectes, un 68% són plantes fotovoltaiques i un 32% eòliques.

Bona part de la inversió (2.600 milions) es dedicarà també a la xarxa de distribució, amb el que Endesa preveu reduir les interrupcions i la seva durada entre un 23% i un 27%. A més, amb la digitalització també es podran reduir en un 3% les pèrdues de la xarxa. Endesa basa l'augment de la inversió d'un 25% en els propers tres anys en un creixement durant el període del 10% del benefici brut (EBITDA) fins als 4.300 milions d'euros.

La companyia preveu que Enel Green Power Espanya, la seva filial de renovables, dupliqui la seva aportació a l'EBITDA dels 300 als 600 milions fins al 2023, mentre que el negoci de distribució aporti 100 milions addicionals al resultat brut, passant de 2.000 a 2.100 milions d'euros.

Endesa donarà un dividend del 70% del benefici també el 2023

Endesa mantindrà un pay out (percentatge del benefici que es destina a dividends) del 70% el 2023 i la seua intenció és pagar-lo en efectiu, segons la companyia, que ha recordat que el pagament de dividends depèn de "nombrosos factors" i no pot assegurar, per tant, ni el seu pagament ni el seu import a futur. A finals de l’any passat, Endesa va informar que repartiria entre els seus accionistes el 100 % del benefici ordinari net de 2020, percentatge que el 2021 es rebaixaria al 80 % i el 2022 al 70 %, política de dividends que ha decidit mantenir.

En un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) aquest dimecres, l’energètica ha apuntat que, per als exercicis 2022 i 2023, el consell d’administració "procurarà" que el dividend ordinari per acció que s’acordi repartir sigui igual al 70% del benefici ordinari net atribuït a la societat dominant.

La "intenció" és que el pagament del dividend es realitzi "exclusivament" en efectiu mitjançant el seu abonament en dos pagaments (el gener i el juliol), segons la mateixa font.

Endesa ha assenyalat que la seua capacitat de distribuir dividends depèn de nombrosos factors, incloent la generació de beneficis i la disponibilitat de reserves distribuïbles, i no pot assegurar-se els dividends que, en el seu cas, vagin a pagar-se als exercicis futurs ni quin serà l’import dels mateixos".

En línia amb el principi de transparència, Endesa difondrà amb prou antelació qualsevol modificació d’aquesta política de dividends, així com les dates rellevants per a la determinació dels accionistes amb dret a percebre’ls, segons la mateixa font.

La companyia ha assegurat que el consell d’administració promou una estratègia economicofinancera que procura un nivell de generació de caixa significatiu que, d’una banda, permet mantenir els nivells d’endeutament i, per un altre, possibilita la maximització de la remuneració dels accionistes.

D’aquesta forma, a més, es compleix l’objectiu d’assegurar la sostenibilitat del projecte empresarial desenvolupat per Endesa, segons la mateixa font.

tracking