SEGRE

AGRICULTURA INVESTIGACIÓ

Pomeres 'creades' a Lleida i adaptades al canvi climàtic

Començaran a plantar-se a Catalunya el 2021 i es comercialitzaran a tot l'Estat || Fruita roja, cruixent, dolça i sucosa que estarà a la venda d'aquí a tres anys

Bona part de les vinyes de cellers de Costers del Segre són ecològiques.

Bona part de les vinyes de cellers de Costers del Segre són ecològiques.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) preveu plantar a partir de l’any que ve a Catalunya les primeres pomeres més adaptades al canvi climàtic i espera que es comercialitzaran a la península Ibèrica “d’aquí a un període màxim de tres anys”.

Aquestes pomes són roges, cruixents, dolces i sucoses i han estat avaluades als camps de l’IRTA de l’Estació Experimental de Lleida i a la de Mas Badia, a la Tallada d’Empordà, on les temperatures estivals poden arribar a superar els 40 graus centígrads.

Aquesta nova varietat de poma, registrada amb la denominació varietal HOT84A1 és, segons explica l’IRTA, “el primer resultat del programa internacional de millora genètica de poma i pera Hot Climate Programme, que vol, donar resposta als reptes del canvi climàtic”. “Les noves varietats de poma, creades amb mètodes tradicionals tenen, com a objectiu, adaptar-se a uns estius cada vegada més calorosos”, va explicar l’especialista del programa de Fructicultura de l’IRTA Joan Bonany.

El Hot Climate Programme està format per l’IRTA, Fruit Futur –associació formada per Actel, Fruits de Ponent, Nufri i Poma de Girona– i el centre d’investigació neozelandès Plant & Food Research.

El 21% de les hectàrees de vinya de Lleida són ecològiques El 21 per cent de les hectàrees de vinya de Lleida són ecològiques, segons dades de l’últim informe del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) que va donar a conèixer ahir, que explica que en el conjunt de Catalunya suposa el 34,6% del total de 53.699 de registrades el 2019, un 11,7 per cent respecte al 2018,

tracking